Ричард Брансън, който успя да създаде бизнес империя, започвайки с музикален магазин в Лондон, ще спечели около 316 млн. долара от придобиването на британския кабелен оператор Virgin Media Inc. от страна на Liberty Global Inc., информира Bloomberg.

Брансон, чието състояние се оценява на над 5 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, притежава 6.6 млн. акции на Virgin Media, чрез RBC Trusts и Virgin Entertainment Investment Holdings.

Вчера Liberty Global постигна споразумение за придобиването на Virgin Media срещу 47.87 долара на акция, или общо за 16 млрд. долара.

При тази цена делът на Брансън струва с около 61 млн. долара повече, отколкото по цената на затваряне на акциите на 4 февруари. Virgin Media беше създадена през 2006 г. след като сля британското подразделение на Virgin Mobile с NTL, за да започне да предлага платена телевизия, широколентов интернет, фиксирана телефония и мобилни услуги. Брансън основава Virgin Mobile през 1999 г.

Акциите на Virgin Media, чиято централа е в Ню Йорк, поскъпнаха с 18% до 45.61 долара вчера. Книжата са се оскъпили с 24% от началото на годината.

Съгласното постигнатото вчера споразумение Liberty Global ще плати по 17.50 долара в брой за всяка акция на Vrgin Media, плюс 0.2582 на акция със своите акции от клас А и 0.1928 на акция със своите акции от клас.

Liberty Global ще поеме и част от задълженията, която увеличава стойността на сделката до 23.3 млрд. долара.