“Демократичното устройство на Република България не може да бъде поставяно под съмнение. Породени са рискове за националната сигурност. Изходът е в провеждане на предсрочни парламентарни избори”. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Постигнахме пълен консенсус от присъстващите на КСНС по това становище и предложение, каза Плевнелиев.

Ще преценя в кой момент и кога да посоча точната дата на провеждането на изборите. Те ще бъдат в периода, който беше постигнат като компромисен в края на април - средата на май. Конкретна дата очаквайте скоро, допълни той.

По-рано депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов заяви пред БНР, че е решено изборите да се проведат на 12 май.

Близо пет часа заседава извънредният Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Срещата беше бойкотирана от лидера на партия АТАКА Волен Сидеров,който представи пред журналисти копия от становищата на Съвета, според които ще се направи опит за сформиране на кабинет в рамките на този парламент. По-късно и председателят на "Демократи за силна България" Иван Костов напусна заседанието.