Безработицата в най-голямата европейска икономика е регистрирала изненадващ спад през февруари, пореден симптом за връщане към ръста й и промяна на курса на понижение от края на миналата година.

Броят на безработните се е понижил с 3 000 до 2.92 милиона според официалната статистика на страната. Средните очаквания на анализаторите от Bloomberg бяха за запазване на броя на безработните без промяна.

Нивото на безработица в страната с отчитане на сезонните фактори се е запазило при 6.9% през този месец, след като през януари бе ревизирано нагоре от предварителните данни за 6.8%.

„Ръстът на инвестициите, подхранен от евтините пари е съдействал за подобряване на икономическата ситуация в страната“, коментира Щеван Кипар, икономист в Bayerische Landesbank в Мюнхен, цитиран от Bloomberg.

През миналата седмица немската централна банка обяви, че очаква ръст на икономиката на страната след свиването й с 0.6% през последното тримесечие на миналата година.

Бизнес доверието в страната се е повишило до 10-месечен връх, а инвеститорският оптимизъм до най-високата си стойност от три години насам през февруари.

Еврото обаче, отбеляза понижение под 1.3100, след като се търгуваше при нива от 1.3140, следствие на възобновените притеснения свързани с Италия и Испания.