В навечерието на Международния ден на жената статистиката отчита, че близо една трета от мениджърите на компаниите в ЕС през 2011 година са жени, което е неособено задоволителен резултат и повдига редица въпроси за дискриминация.

Най-много жени има на мениджърските позиции в Латвия (46%), следвана от Унгария и Франция съответно с 41 и 40%. Най-малко са те в Кипър, Гърция и Малта съответно 15, 23 и 24%.

В България жените на мениджърски позиции са повече от средното за ЕС при ниво от 37%.

България е трета в Европа по брой жени в сектора на образованието.

Жените у нас са на трето място в ЕС като процент от учителите в начални училища- 94%. По-висок е процентът в Чехия и Италия съответно от 97 и 96%. Средният процент за ЕС е бил 85.

Общо 78% от учителите в средните училища са жени, което отново е далеч над средното за ЕС от 59%.

В същото време жените представлщват под 50% от академичния персонал във висшите ни учебни заведения – 48%.

Като цяло с раждането на дете по-голям брой жени се насочват към почасова работа. Общо 32.2% от жените с едно дете в ЕС са работили на непълен работен ден, в сравнение с 21.7% средно за жените без деца и 49.6% от жените с три или повече деца.

За сравнение процентът на мъжете работещи на непълен работен ден намалява с появата на едно дете. На фона на 7% средно от мъжете, работещи на непълен работен ден без деца, процентът се понижава до 4.5% при едно дете.

Най-голям процент жени с едно дете, работещи на непълен работен ден, се открива в Холандия – цели 80.7%, а най-нисък процент в Румъния – при 1.7%. При жените с три или повече деца цели 92% работят на непълен работен ден.