Тотална апатия е обзела родните инвеститори, които спокойно могат да си отварят платформите не повече от веднъж седмично, за да проверяват своите позиции. Те най-вероятно ще видят ниска ликвидност, обеми по-малки от стойността на един нов луксозен автомобил и минимални изменения в цените на акциите.

Големите движения на индексите надолу и нагоре най-често не са показателни за движението на борсата, като се предопределят от силната волатилност при книжата на Булгартабак Холдинг.

Дружеството, освен с голямата си тежест в индекса, се отличава и със силно раздалечени оферти, което го прави добро средство за манипулиране на пазара и неговото тотално изкривяване (което се използва както в посока нагоре, така и надолу).

В подобна среда инвеститорите (доколкото са останали такива) се чудят какво да правят? Ето някои разсъждения, които евентуално да ги подпомогнат във вземането на решение да купуват, да продават или да продължат да бездействат.

Ще започнем с негативната страна на пазара, даваща основания на скептиците защо да НЕ инвестират на пазара.

1. Политическа несигурност и предстоящи избори.

Това е може би най-мразения от инвеститорите фактор на пазара. Той внася изключителна несигурност и непредвидимост в системата.

Най-лошото е, че не е ясно колко точно време ще продължи при невъзможност да се сформира правителство.

Обикновено по-сериозните инвеститори (институционалните у нас влизат в тази категория) изчакват тази несигурност да намалее и изчезне, преди да инвестират.

Това именно прави и месеците преди избори традиционно не особено добър момент за инвестиране, като в исторически план те по-скоро регистрират спад или нулев ръст.

2. Влошаване на финансовите показатели на родните компании

Повишаването на съотношението цена-печалба на пазара в условия на спад на индексите е изключително тревожен сигнал за влошаване на финансовите резултати на компонентите на индекса. Всъщност ръстът в печалбите е ключов за поддържане на едно положително представяне на индексите в дългосрочен план.

3. Неособено добрите икономически перспективи

Всички знаем, че борсата е предвестник на това, което ще се случва в икономиката. Оказва се, че ниската база, от която стартираме не е достатъчна за това да ускоряваме темповете на ръст на икономиката си.

Въпреки че сме с известно повишение на БВП, в условията на спад за повечето европейски икономики, това не е достатъчно да генерира сериозно поскъпване на борсовите компании, в очакване на добри повишения на печалбите на компаниите. Освен това напоследък значително се влошават очакванията за ръста на икономиките от ЦИЕ, където попадаме и ние.

4. Масовите инвеститори не искат да чуят за борсата

След тоталния крах и факта, че много хора изгоряха през 2008 година, ще трябва доста време, за да се възвърне доверието към борсата. Ставаме свидетели на непрекъснато повишение на депозитите за сметка на останалите инвестиционни алтернативи.

5. За съжаление професионалните – също

Това че индивидуалните инвеститори странят от фондовия ни пазар не е чак такъв проблем, поради неособено големия размер на борсата ни. Големият проблем е, че и професионалните инвеститори (пенсионните фондове), които би следвало да инвестират с визия за след 10-15 години, също странят от пазара. Докато това не се промени трайно, едва ли можем да се надяваме на траен ръст.

6. Чакането може да е сериозно

Преди да се впуснете към инвестиции на борсата, трябва да имате сериозен времеви хоризонт пред себе си. Казано по друг начин да инвестирате средства, които сте сигурни, че няма да ви трябват след година, две или дори повече. В противен случай се насочете към нещо друго. За справка питайте тези, които са инвестирали през последните три-четири години.

7. Цените всеки лев, нямате толерантност към риск

Не забравяйте, че инвестициите на борсата носят сериозен риск от загуби след себе си. Ако не можете да приемете и понесете такива, по-добре потърсете друг по-малко рисков инструмент.

И все пак не бива да се обезсърчавате, от гореспоменатото. Ето и някои пунктове, които биха могли да натежат в посока на инвестиране на БФБ в момента, ако това което изредихме не ви плаши достатъчно

1. И все пак финансовите съотношения са ниски

Макар и да се влошават основните финансови съотношения на показателя, все пак те остават относително ниски в сравнение с останалите развиващи се пазари.

2. Водещите световни индекси са при исторически рекорди

Индексът Dow Jones регистрира нови исторически максимуми последните девет дни, като близко до исторически най-високото си ниво е и S&P 500. Това отваря сериозен догонващ потенциал за родните индекси, които са едва на 25% от най-ниските си стойности за последната година.

3. Парламентарни избори

Освен нестабилност, внасяна от парламентарните избори, в исторически аспект индексът на сините чипове се представя изключително добре в подобни години. Както вече писахме средното представяне на индекса е над 30% три месеца след изборите.

4. От техническа гледна точка все още сме във възходящ тренд

Наблюдаваната корекция може да се определи като „здравословна“, предвид на силното и рязко поскъпване на водещите сини чипове и индекса в изключително кратки срокове. Все още 200-дневната е над 50-дневната SMA, така че няма изгледи за промяна на възходящия средносрочен тренд. Ниските нива на акциите пък могат да се приемат като добра възможност за покупки от закъснелите инвеститори (особено пенсионните фондове, които "капризничеха“ при старта на повишението).

5. Лихвите по депозитите се понижават и най-вероятно ще продължават надолу

Въвеждането на данък лихва доведе до реално понижаване на ефективните лихви от депозити. Перспективите са за по-нататъшен спад на тези лихви, което означава, че депозантите постепенно могат да пренасочват част от инвестициите си към алтернативите на БФБ.