Титлата за най-скъп развод в света тази година има вероятност да се предаде в ръцете на Харолд Хам – петролен предприемач от Оклахома.

Със своите 11.3 млрд. долара той е най-богатият човек в Оклахома и 30-ия най-богат в САЩ.

Хам беше съветник по енергийните въпроси на Мир Ромни по време на кампанията му за президент на САЩ.

Кой е Харолд Кам?

Роден е през 1945 година в Лексингтон в семейство на много бедни земеделски работници. Той е най-малкото от 13 деца.

След като завършил гимназия нямал пари за колеж и започнал работа на бензиностанция. Спестявал пари и когато станал на 22 години със спестеното основал своята Shelly Dean Oil Company. Тя носи името на двете му дъщери.

В първите 7 години на бизнеса си нямал успех.

В следващите години, благодарение на откритие на залежи в Северна Дакота и Монтана, компанията започнала да печели много добре.

През 90-те години името на компанията се сменя на Continental Resources. Малко след това компанията уцелва най-голямото си откритие – находището Бекън филйд в Северна Дакота. Това се оказва най-голямото находище в Америка от 60-те години до тогава и днес от него се произвеждат над 700 000 барела на ден, или 10% от цялото производство на САЩ. То е и едно от 15-те най-големи находища в света. Очаква се от него да излязат общо 24 млрд. барела.

Днес Continental Resources е четвъртата най-голяма публична компания в Оклахома. Има 2.5 млрд. долара приходи, пазарна капитализация от 16 млрд. долара и 500 служители.

Харолд Хам има 70% дял в нея, което се равнява на 11.22 млрд. долара.

През 1988 година Хам се развежда с първата си съпруга и се жени за друга жена. Това става малко преди откриването на огромния залеж.

Новата му съпруга Сю Ан Хам става един от висшите служители в компанията му.

Двамата имат две деца. През 2010 година обаче бракът им започва да се разпада. Тя твърди, че го е хванала в изневяра.

През май 2012 година тя подава молба за развод.

По законите на Оклахома, всички активи, придобити по време на брака, се разделят на две. Очаква се, че Харолд ще трябва да даде на жена си половината от своите акции в компанията. Нейната част ще бъде на стойнсот 5.367 млрд. долара. Когато това стане, това ще бъде абсолютният рекорд за най-скъп развод.

До сега с най-голяма сума, а именно 1.7 млрд. долара, се раздели Рупърт Мърдок, когато се разведе с първата си съпруга Анна през 1999 година.

Интересното в случая е, че ако Хам се раздели с половината си акции, неговият дял в компанията ще спадне от 70% на 35% и той вече няма да има контрол над нея. Така, ще има възможност тя да стане обект на враждебно придобиване, а теоретично Хам може дори да бъде изтикан от компанията, която е основал.

За това най-вероятно той ще поиска да постигне споразумение за плащане в кеш, на стойност милиарди. Делото обещава да бъде интересно.