Най-голямата гръцка банка - Националната банка на Гърция, обяви чиста загуба от 2.14 млрд. евро (2.75 млрд. долара) за 2012 г., а Alpha Bank съобщи, че е регистрирала чиста загуба от 1.09 млрд. евро през същия период.

Националната банка на Гърция, която неотдавна завърши сливането си с втората по големина банка в страната - Eurobank, информира, че общите й активи възлизат на 104.8 млрд. евро, а депозитите – на 58,7 милиарда евро.

Alpha Bank, която купи по-малката Emporiki Bank от френската Crédit Agricole и вече е номер две в Гърция, има активи от 76.5 млрд. евро и депозити от 41.4 млрд. евро.

Миналата година гръцките банки регистрираха големи загуби заради опрощаването на над 100 млрд. евро от суверенния дълг на страната и последвалото откупуване на дълг, припомня БГНЕС.

Тяхната рекапитализация е едно от условията за продължаване на спасителните заеми на ЕС и МВФ за ударената от кризата икономика на Гърция. За целта са заделени 50 млрд. евро от общата спасителна помощ за 240 млрд. евро на ЕС и МВФ.

Най-малко 10% от новия капитал трябва да дойде от частни инвеститори, за да не бъдат банките на практика национализирани. Процесът на рекапитализация се очаква да завърши през април, макар че банките се надяват крайният срок да бъде отложен.