Британските власти въведоха част от промените в системата за социални помощи, които обещаха, за да намалят наплива на имигранти във Великобритания.

Според измененията бедните, които живеят в общинско жилище, ще получават по-малко пари от държавата, ако имат свободна спалня в него. Целта е да бъдат принудени да се преместят в дом, отговарящ на техните нужди, и да се постигне по-добро използване на жилищния фонд.

По думите на зам.-министъра по пенсионните въпроси Стив Уеб това ще облекчи положението на около 250 000 семейства, които се нуждаят от допълнително жилищно пространство, пише вестник "24 часа".

Опозиционната Лейбъристка партия определи промяната като данък “свободна спалня”, тъй като ще намали парите на някои от най-бедните семейства с около 700 паунда на година. Министърът на труда в сянка Лиам Бърн заяви, че това е несправедливо, защото 97% от засегнатите няма да могат да се преместят.

Ето тези англичани живеят от помощи - не им се работи

Освен това за първи път семействата с нисък доход в много части на Англия ще трябва да започнат да плащат общински данък, като получаваните помощи за целта ще бъдат намалени с 10 на сто. Това изменение ще засегне около 5.9 млн. семейства.

Хиляди ще загубят право на безплатна съдебна помощ при бракоразводни дела, трудови или имиграционни въпроси. На служебен адвокат вече няма да могат да разчитат лица, чиито годишни доходи са над 32 хиляди паунда.

Получаващите между 14 000 и 32 000 паунда пък ще трябва да полагат тест, че наистина само това са им средствата за издръжка, за да имат право на съдебна помощ.

Въвежда се и лимит от 500 паунда на седмица, които държавата може да дава на изпаднали в беда граждани. Повечето помощи, които се дават на хора в трудоспособна възраст, пък тази година ще бъдат увеличени само с процент, което е по-малко от нивото на инфлация.

Целта е да се насърчат хората да започнат да работят, а не с поколения да разчитат на социални плащания, каза министърът на трудовата заетост и пенсиите Иън Дънкан Смит. По думите му така ще бъдат възстановени оригиналните принципи на социалната държава – тези, които могат да работят, да се трудят и помощите да не бъдат по-привлекателни от работата.

Според лейбъристите обаче орязването на социалните плащания е сериозен удар за най-бедните, защото и в момента всяко средно британско семейство получава 890 паунда по-малко на година, отколкото при тяхното управление.