Международният валутен фонд ще предостави около 1 млрд. евро за 10-годишния спасителен план за Кипър, съобщи управляващият директор на фонда Кристин Лагард.

Той ще бъде предоставен чрез 891 милиона тригодишни Специални права на тираж (СПТ) (около 1 млрд. евро)", съобщи Лагард в комюнике и допълни, че очаква заемът да бъде одобрен от Борда на директорите на МВФ в началото на май.

МВФ, ЕК и ЕЦБ се споразумяха с Кипър вчера по условията на програмата, въз основа на която страната драстично ще намали раздутия си банков сектор и ще трябва да върне в ред държавните си финанси.

"Кипърските власти създадоха амбициозна, многогодишна програма за реформи, чрез която да се справят с икономическите предизвикателства, пред които са изправени", заяви Лагард, определяйки програмата като решителна.

"Дългосрочните цели са за стабилизиране на финансовата система, постигане на фискална устойчивост и подкрепа за възстановяването на икономическата дейност за запазване на благоденствието на населението", допълни тя, цитирана от БГНЕС.

В рамките на споразумението Кипър се съгласи миналата седмица да закрие банкрутиралата Laiki Bank (Народната банка) и да прехвърли депозитите й под 100 000 евро на най-голямата банка в страната Bank ot Cyprus, която ще бъде рекапитализирана.

Депозитите над 100 000 евро в Bank ot Cyprus ще бъдат подложени на "подстригване", което може да достигне 60% от стойността им. В същото време правителството наложи контрол върху капитала, за да предотврати изтичането му от банките.

Лагард заяви, че сега усилията "ще бъдат съсредоточени върху завършването на процеса по рекапитализация на финансовия сектор в страната, постепенно възстановяване на нормалните финансови потоци и улесняване на преструктурирането на лошите кредити на банките".

Кипър пое ангажимент да повиши данъците, да намали разходите и да извърши структурни реформи в държавния сектор, за да върне в ред публичните си финанси.

Лагард посочи, че това е "трудна програма, която ще изисква големи усилия от кипърския народ", но "тя предоставя трайно и пълно финансово решение на скритите проблеми, пред които е изправен Кипър, и дава устойчив път за възстановяване".

Тя допълни, че приетите мерки "целят да разпределят справедливо бремето на приспособяването сред различните слоеве на населението и да защитят най-уязвимите групи. МВФ и европейските му партньори ще продължат да подкрепят усилията на кипърския народ, обеща Лагард.