През изминалата седмица индексът на сините чипове Dow, както и широкият щатски индекс S&P 500 регистрираха нови рекордни нива на затваряне в историята си, преминали върховете от 2007а година.

Това обаче според Дейвид Стокман, бивш републикански конгресмен и бюджетен директор в кабинета на президента Рейгън, не е повод за оптимизъм, а трябва да притеснява сериозно инвеститорите.

„Този балон на Уолстрийт се надува от пари от Фед, вместо от ръст на реалната икономика и ще експлодира през следващите няколко години“, прогнозира Стокман.

Облигационният, фондовият пазар, както и този на рискови активи, се повишават с пари от Федералния резерв.

Тези коментари се подкрепят от високите финансови оценки на пазара, като например съотношението CAPE на Робърт Шилер за оценка на пазара. Към момента съотношението е при нива от 2007 година, макар и все още да е далеч от края на 90-те години.

След като в основата на ръста е Фед, Стокман смята, че инвеститорите подценяват рисковете.

Сред проблемите, които могат да се отразят и натежат върху възстановяването на щатската икономика, са краят на строителния бум в Китай, изпадането на Япония в „старомоден банкрут“, както и европейската дългова криза.

„Когато Фед загуби увереност в пазара, смятам, че това ще е началото на края“, коментира Стокман. „Това ще започне и ще се види първо на облигационния пазар“, допълва още специалистът.

Стокман съветва хората от обкръжението си „да излизат от пазарите и да се крият в кеш“. Това обаче не е първият път, когато Стокман отправя подобно предупреждение. Още през изминалия март той даваше подобни съвети, които, ако бяха следвани от инвеститорите, биха изтървали повишение на широкия индекс от 14% за последната година.