До края на месеца Кипър ще изчерпа паричните си запаси, заяви днес в парламента министърът на финансите Харис Георгиадис, съобщава електронното издание Кипрос, цитирано от БТА.

Пред финансовата комисия Георгиадис отбеляза, че правителството не подготвя и не разполага с "план Б". Финансовият министър подчерта, че изпълнението на договореното с международните кредитори в кредитното споразумение и оставането на Кипър в еврозоната и Европейския съюз не се подлага на съмнение. По думите му излизането на Кипър от зоната на единната валута е равнозначно на "подстрижка" на депозитите не само в Банката на Кипър и Кипърската народна банка, но и на цялата икономика, тъй като жизненото равнище ще се върне с векове назад.

Стремежът на правителството е процедурите в Банката на Кипър да бъдат финализирани и ограничителните мерки за движението на капитали да бъдат значително разхлабени. От сметната палата твърдят, че страната има пари за още 15 дни. На 15 април ще бъдат нужни 80 милиона евро за изплащане на пенсии и заплати.

Пред финансовата комисия в парламента днес говори и управителят на централната банка на Кипър Паникос Димитриадис. Той заяви, че размерът на парите, нужни за рекапитализация на Банката на Кипър ще стане ясен в края на юни.

Според споразумение между правителството в Никозия и Тройката международни кредитори островът ще получи заем на стойност 10 милиарда евро като условие е да рекапитализира най-голямата си банка - Банка на Кипър, а втората по големина банкова институция - Кипърската народна банка, да бъде разделена на "лоша" и "добра" и лошата част да бъде ликвидирана.

За разлика от златото, американският широк фондов индекс S&P500 се повиши с близо 9% от началото на годината, индексът на т.нар. “сини чипове“ Дау Джоунс покачи с 11.1%, а технологичният индекс Nasdaq с 6.1%. Днес фючърсите на златото се намират в добро възходящо движение от 1.4% към 1577 долара за тройунция, но след като през миналата седмица беше ударено 10-месечно дъно от 1540 долара за тройунция.

За този известен отскок на златото влияние оказват петъчните по-слаби данни за работната заетост в САЩ през март, напрежението около Северна Корея, опасенията около “птичия“ грип в Китай и рисковете за ново повишение на напрежението в еврозоната около Португалия.

Според анализатори, ключовото събитие, което ще определи посоката на движение на благородния метал през настоящата седмица, могат да се окажат протоколите от последното заседание на Федералния резерв (в сряда), които да изяснят, дали ФЕД ще обмисли или не скорошна промяна (понижение) на своята програма за “количествени улеснения“ (покупките на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец).