През 1620 г. първите преселници, отци-основатели, създават на територията на щата Масачузетс първата английска колония. Много бързо Плимутската колония става най-голямото селище на англичани в Америка.

20 години по-късно, през 1640 г. в наскоро основания град Кеймбридж е отпечатана първата книга- масачузетския Псалтир (Bay Psalm Book). С римувания превод на псалми на английски език се занимавали „трийсет благочестиви и учени свещеници“.

От 1700 първоначално отпечатани книги до наши дни са достигнали едва 11 екземпляра от първото издание. В момента тези книги се намират в Библиотеката на Конгреса, Йеилския университет, Браунския университет, Американското антикварно общество и библиотеката „Розенбах“. Освен това два екземпляра са притежание на протестанска църква. Именно тази църква реши да продаде един от двата си редки псалтира и с парите да се погрижи за съхранение на друг ценни книги в своята библиотека.

Според заместник- ръководителя на аукционна къща Sotheby's Дейвид Редън книгата има всички шансове да стане най-скъпото печатно издание в историята.

Търгът ще се проведе през ноември, а стартовата цена за наддаването е 15 милиона долара. Очакванията на Редън са, че тя ще бъде превишена двойно.

Но дои и книгата да се продаде на цената на оценката, тя ще стане най-скъпата в света.

Понастоящем тази титла принадлежи на „Птиците на Америка“ (издание 1827—1838), която през 2010 г. бе продадена на търг за 11.5 млн. долара.

Вижте още: Три копия на най-скъпата книга в света се оказаха в България