Работите извънредно: както се казва - от сутрин до мрак, дори и в почивните дни, ако се наложи... а заплатата ви от години си е все същата!?

Няма защо да ви бъде намеквано: сигурно вече сте наясно, че в тази криза няма как да ви плащат повече за уменията и капацитета ви, ако сами не си поискате увеличение на заплатата.

Как да го направите!? По-добре с дипломация и такт, отколкото абсолютно директно. Има няколко (почти) полезни хода, сред които може да избирате, но за всички важи едно - подгответе се добре с факти и сценарий на стратегията, пише в. Труд.

Капанът "Повече отговорности"

И бездруго сте "мом(и)чето за всичко", поискайте още и още работа. Подхванете разговора най-напред с прекия си началник (най-добре в неформална обстановка) и направете предложение: да поемете повече задължения (по възможност такива, които са неотложни, но няма кой да ги свърши качествено). Това е най-добрата стратегия за издействане на повишение, ако искате да останете в тази фирма.

Едва ли ще чуете отказ от шефа си, особено ако много са свикнали да разчитат на вас. А щом той е влязъл вече в този капан, може да поставите деликатно и въпроса с възнаграждението. Пробвайте с вметната реплика като: "А между другото не можем ли да помислим за заплатата ми?" Разбира се, има риск шефът ви да ви отреже без особени разяснения.

Кажете си "цената"

Ако искате увеличение "сериозно", бъдете подготвени с факти. Информирайте се какви са приходите на компанията през последните месеци, какви са средните заплати за вашия пост при конкуренцията и... направо си "кажете цената". Разбира се, това е тактика, която е по-подходяща при интервю за работа, но може да проработи и във вашия случай.

Ако досега сте били искрени и лоялни с шефа си и останалото ръководство и те ви имат доверие, може да им кажете, че искате увеличение на заплатата - например с около 200 лева. Извадите ли подходящи аргументи - факти за печалбата на фирмата напоследък и за положението с възнагражденията при конкуренцията, не би трябвало да ви откажат. Понеже почти няма как да се измъкнат от ситуацията, в която сте ги поставили.

Ако го направят и не получите мечтаното увеличение, замислете се колко наистина ви ценят и вземете решението: ще чакате ли още, или ще си търсите нова работа.

Поставете ултиматум

Има и друго решение - да изпаднете в крайност и да поставите веднъж завинаги ултиматум на шефа си.

"Или ми вдигаш заплатата както искам, или напускам и това е!" Такова нещо може да си позволите да кажете само при две условия: наистина ви намират за незаменим като кадър и професионалист, или вече ви искат и от други места.

Разбира се, може и да блъфирате! Но първо преценете риска, защото ако шефът ви се издразни от ултимативния тон, може и да ви покаже вратата. А ако нямате друга оферта, къде ще ходите?

Затова ако ще се хващате за стратегията "ултиматум", направете го с дипломация. Без агресивен тон или отявлени заплахи поставете картите на масата и... вижте какво ще избере шефът ви.

Не искайте пари, а привилегии

Наистина ли си струва "голямата борба" за 200 лева повече месечно!?
Ако не могат да ви дадат увеличение на заплатата, а с искането си ще предизвикате напрежение и лошо отношение към вас, помислете си за какво ще настоявате всъщност. Не е ли по-добре да поискате например курсове, допълнителна квалификация, безплатни здравни прегледи... и защо не - служебна кола?

Не се усмихвайте! Повечето шефове са наясно, че ако не могат да мотивират служителите си със заплащане, могат да го направят с привилегии. Понякога курсове за допълнителна квалификация или здравни прегледи в добри клиники могат да се осигурят и на бартер. Ако не - със сигурност струват по-малко от увеличение на заплатата, така че няма как да ви откажат. А такива бонуси са добри за всекиго.

Играйте на котка и мишка

За да не изпадате в ситуации, в които да се чудите как точно да поискате увеличение на заплатата си от шефа, е най-добре "да си браните цената" още при постъпването във фирмата. Не правете грешката на повечето хора - да не говорите за заплащането на интервюто за работа. Пазарете се! Но с такт. Може да постъпите така:

Първо. Вие сте най-добрите, бъдете уверени! Така де: ако не се самонадъхате, може и да се изложите... а целта е точно обратната - да създадете възможно най-добро впечатление за себе си, за да "се продадете най-добре". Подгответе се с факти - колко плащат за вашата позиция на други места, какво е финансовото състояние на компанията, за която ви интервюират и т.н. ... Така ще можете да реагирате добре на въпросите.

Второ. Ако ви попитат каква заплата искате, вкарайте събеседника си в играта на котка и мишка... Но не посочвайте конкретна сума! Може да се измъкнете с въпрос: А какви по-точно задължения ще имам? Или може да кажете, че предишната ви заплата вече не отговаря на квалификацията и опита ви.

Трето. Оставете "вратата отворена"! Ако не се споразумеете за дадена сума, кажете, че сте готови да преговаряте пак. Хубаво е да намекнете, че не се интересувате само от пари, но и от възможности за развитие и израстване в йерархията.

Не забравяйте: на интервюто за работа е хубаво да преговаряте не само за заплата, но и за осигуровки, за годишен отпуск, както и за възможностите за евентуална специализация или за командировки в чужбина.