Piraeus Bank, една от четирите основни гръцки банки, съобщи, че е събрала необходимите средства, за да остане частна с рекапитализация от 7.3 млрд. евро.

"Предвид факта, че Piraeus Bank вече постигна споразумение за участието на BCP и Societe Generale в увеличаването на капитала й, тя си осигури минималното участие на частния сектор, което запазва частния характер на банката", се казва в съобщението.

"Частният характер на банката беше потвърден", заяви директорът на Piraeus Bank Group Михалис Салас. Вчера банката съобщи, че е придобила целия капитал на Millennium bank и дъщерната компания на банката Millennium BCP ще инвестира 400 милиона евро в планираното увеличаване на капитала на Piraeus.

Още 170 милиона евро идват от сделка от декември за придобиването на Geniki Bank от френската Societe Generale, съобщи Piraeus Bank. Четирите основни банки в Гърция - Националната банка на Гърция, Piraeus Bank, Alpha Bank и Eurobank, са в процес на рекапитализация в рамките на условията, посочени в последния спасителен план за Гърция.

50 милиарда евро от спасителните заеми за Гърция от ЕС и МВФ бяха заделени за рекапитализацията на банките след тежките загуби, регистрирани след опрощаването миналата година на гръцки държавен дълг, държан от частния сектор.

Според финансовото министерство процесът на рекапитализация трябва да приключи до края на април. Вчера Eurobank съобщи, че вече няма да иска частни средства, но ще препоръча на акционерите подкрепена от държавата рекапитализация.