Сливането между две от водещите гръцки банки National Bank of Greece (собственик на ОББ) и Eurobank (собственик на Пощенска банка) се отлага до рекапитализацията на двете финансови институции, съобщи финансовият министър на страната Янис Стурнарас. Решението за окончателното сливане ще бъде взето от националния фонд за помощ на банките.

NBG придоби 84.3% от Eurobank чрез суап на акции през февруари с перспективата да се създаде най-голямата гръцка финансова институция, която по-добре да се бори с финансовата криза и рецесията.

Тези планове обаче повишиха опасенията на заемодателите от Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ), че сливането ще създаде прекалено голяма финансова институция спрямо БВП на страната.

„Окончателното решение относно сливането ще бъде взето от Гаранционния фонд “, заявиха официални представители, пожелали анонимност, пред Ройтерс.

Заедно двете банки се нуждаят от 15.6 милиарда евро свеж капитал, за да покрият капиталовите изисквания на централната банка.

По силата на споразумението с международните кредитори по-голяма част от този изискуем капитал ще трябва да се подсигури от гаранционния фонд в Гърция срещу нови акции и конвертируеми облигации.

За да остане публична, една банка трябва да подсигури поне 10% от предлагания ѝ капитал да бъде закупен от частни инвеститори.

Двете банки са изпратили писмо до централната банка, в което казват, че едва ли ще имат възможност да наберат 10% от пазара.

Това означава, че е двете финансови институции ще попаднат под пълен контрол на Гаранционния фонд в страната.

След рекапитализацията на двете финансова институции, която ще се извършва поотделно, от Фонда ще вземат решение дали ще се продължи с интеграцията.

Настоящият дял на NBG в Eurobank ще бъде изключително обезценен при рекапитализацията на финансовите институции и анализаторите очакват акциите на двете финансови институции да са под сериозен низходящ натиск в понеделник.