Американският ИТ гигант Google придоби базираната в Сиатъл Wavii зa 30 млн. долара, съобщава Reuters, позовавайки се на източник, близък до сделката.

От покупката на стартъпа Wavii се интересуваше също така и Apple. Калифорнийската компания се надяваше да интегрира технологията за естествен език (natural language technology) в своята система на личния електронен асистент Siri.

Последната придобивка на Google почти напълно повтаря последната стъпка на Yahoo! по поглъщане на лондонски стартъп няколко седмици по-рано – интернет корпорацията купи мобилно приложение за новини Summly, създадено от 17- годишния британец Ник Д'Алойзио.

Освен еднаквата цена, двете сделки си приличат и по функциите на купеното приложение. Wavii, както и Summly, позволява на потребителите на смартфони и таблети да обменят онлайн новини.

Програмата не показва новините напълно, а формира кратки извадки на най-важното за един бърз преглед. Отличителна особеност на Wavii е използването на собствена технология за съставяне на кратки бележки на т. нар. „естествен език“.

Стартъпът е основан отъ Адриан Аун, бивш сътрудник на Microsoft.