Паундът поскъпна спрямо всички основни валути вследствие на данните, че Великобритания е избегнала тройна рецесия.

Британската валута поскъпна за трети ден спрямо еврото заради очакванията, че ЕЦБ може да прибегне до намаляване на лихвите в еврозоната при срещата си в началото на следващата седмица.

Междувременно членовете на английската централна банка остават разединени относно мнението си за нуждата от по-нататъшни икономически стимули.

„Очакванията са, че АЦБ най-вероятно ще добави към монетарните си стимули, но фактът, че това все още не е сторено, подсилва позициите на паунда“, според Хидеки Шибата, валутен стратег в Tokai Tokyo Research Center Co., цитиран от Bloomberg. “Положителни икономически данни за британската икономика биха намалили очакванията за допълнителни стимули от банката“, допълва още анализаторът.

Британската икономика е нараснала с 0.1% през първото тримесечие, след като се сви с 0.3% през предходното тримесечие.

Паундът се повиши с 0.4% до 1.5329 спрямо долара, след което върна част от спечеленото и рано тази сутрин се търгува при нива от 1.5270.

Финансовите пазари в Австралия и Нова Зеландия са затворени днес по повод честването на национални празници.

ЕЦБ се очаква да понижи нивото на лихвите, които са при рекордно ниски ниво от 0.75% на предстоящата си среща на 2 май. Подобно действие очакват банки като Nomura International, UBS AG и Royal Bank of Scotland Group.

Нивото на безработица в Испания се очаква да е достигнало 26.5% през първото тримесечие на годината, според средните очаквания на пазара.

Вчера стана ясно, че бизнес доверието в Германия се е понижило за втори пореден месец през април.

Японските инвеститори са продали нетно междунарони облигациии на стойност 8.7 млрд. долара.

Петролът се търгува близо до двуседмичен връх след понижаване на запасите от горива в САЩ и нарастване в търсенето им. Фючърсите на петрола с доставка през юни нараснаха с 26 цента до 91.69 долара за барел.