Трябва ли да се строи АЕЦ Белене? Този въпрос бе обсъден във вчерашния ден от финансовия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Вижте какво казаха водещи икономисти и финансисти в страната:

„Бих позволил всичко да се строи в България, ако няма нужда от държавна намеса под каквато и да е форма, а също и ако не застрашава екологията на страната", сподели модераторът на панела икономистът Владимир Каролев.

Според Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch Group, „какъвто и да е проект от подобен мащаб е възможен, само ако енергийната система е част от един общ пазар, в момента не е, т.е. това е абсолютна употия към момента."

Богданов допълни, че ако българската система се свърже и стане част от европейската система, има енергийни борси и всичко работи гладко и финно и с минимални разходи, тогава могат да се случат този и други проекти.

Изпълнителният директор на Евро Финанс Красимир Киров заяви, че „на фона на текущата икономическа обстановка и на мащаба на проекта, а също и времето, което мина от направените първоначални инвестиции, ефективността, която би донесал, с оглед на разходите и усилията, АЕЦ Белене е проект, които не трябва да се прави."

Старши икономистът във фондация „Отворено общество“ Георги Ангелов каза, че не вижда къде ще се продава токът от този проект, независимо дали той е държавен или частен. Той, подобно на Владимир Каролев, е на мнение, че ако се прави този проект, той не трябва да иска държавни гаранции, да застрашава стабилността на страната и да се искат за него пари от министъра на финансите.

Същото бе и мнението и на Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Мейн Кепитъл.

По думите на финансистът Емил Хърсев „това е проект, който може да се направи, има известен период, в който би могло да се случи. Той допълни, че АЕЦ Белене може да съществува само и единствено ако бъде осъществен като частен проект, без да пречи на никого.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.