Големият препъни-камък за развитието на капиталовия пазар в България е лошо работещата съдебна система. Това мнение сподели Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, по време на форума „Шумът на парите“.

Не можем да очакваме добре развит капиталов пазар в страна, където съдебната система се сочи от всички като най-големият провал на обществото за последните 23 години, каза Павлов.

По думите на експерта, ако не видим значителна промяна в работата на съдебната система, няма да видим и по-добри предпоставки за развитие на капиталовия пазар, а с това и на значими алтернативи на банковите депозити като основен инструмент за спестявания.

Нека да гледаме какво става с правната система и това ще ни даде отговор на въпроса колко бързо се развива капиталовия пазар – ето още един аргумент на обществото да упражни натиск върху съдебната система за повече резултати, бе препоръката на експерта.

Трябва да се има предвид обаче, че в целия свят се правят значителни усилия за развитие на капиталовия пазар и въпреки това, страните, където той има значителна роля за финансовото посредничество остават малко на брой.

„Аз също бих направил всяко усилие и принос за развитието на капиталовия пазар, защото това ще е добре за реалната икономика и ще упражни допълнителен натиск върху банките да подобрят дейността си, защото ще имат допълнителна конкуренция извън сектора“, каза още Павлов.

През 2013 г. форумът „Шумът на парите“ се организира със съдействието на ВИП спонсора Евро Финанс и основните спонсори – SG Експресбанк, вносителят на автомобили Chevrolet, застрахователното дружество Армеец, Пенсионно-осигурителна компания Доверие и дружествата за управление на активи Актива Асет Мениджмънт и ЕФ Асет Мениджмънт. Сред спонсорите на събитието са и Balkans International Wine.

Медийни партньори на събитието са Дарик радио, телевизия Bulgaria on air, сп. Мениджър, в. Стандарт, SeeNews, imot.bg, novini.bg и insurance.bg.

Организационен партньор е компанията за управление на събития Ивенто. Форумът се осъществява с комуникационната подкрепа на агенция за връзки с обществеността AMI Communications България.