Милиардерът Дмитрий Риболовльов, който е 14-ият най-богат човек в Русия, и неговата бивша съпруга Елена водят съдебна битка в продължение на вече пет години най-малко в седем страни за състояние в размер на 9.5 млрд. долара.

В жалба до съда в Женева през 2008 г. г-жа Риболовльова заявява, че съпругът й е използвал "множество трети страни“, за да създаде мрежа от офшорни холдингови компании, в които да скрие далеч от нея най-различни активи, между които предмети на изкуството за около 500 млн. долара, бижута за 36 млн. долара и яхта за 80 млн. долара.

Риболовльова е завела дела срещу съпруга си на Британските вирджински острови, в Англия, Уелс, САЩ, Кипър, Сингапур и Швейцария и иска да получи 6 млрд. долара.

Вижте още: Десетте най-големи къщи в САЩ

Изглежда това е просто част от живота на супер богатите, но не всичко в живота на Риболовльов е съдебна битка за пари и активи.

Вижте как живее един от най-богатите руснаци:

Риболовльов се дипломира като кардиолог през 1990 г., но малко след това решава да навлезе в света на бизнеса и прави своя удар с приватизацията на държавни промишлени активи през 90-те години.

През 1996 г. Риболовльов е обвинен в участие в заговор за убийство на бизнес партньор, но е оправдан на процеса, след като изкарва 11 месеца в затвора.

Риболовльов успява да натрупа по-голяма част от състоянието си от продажбата на две компании за производство на поташ (калиев карбонат) общо за 8 млрд. долара през 2010 и 2011 г. Той контролираше двете компании Уралкалий и Силвинит чрез базираната в Кипър Madura Holding Ltd.

През юни 2010 г. Риболовльов продаде 53% от Уралкалий на група инвеститори. Стойността на сделката не беше разкрита, но се смята, че тя е била около 5.3 млрд. долара.

През декември 2010 г. Уралкалий обяви плановете си за закупуването на друг производител на Силвинит, с което да създаде един от най-големите производители на поташ в света. Сливането бе финализирано през юли 2011.

През същата година Риболовльов продаде останалите си 10%, а до 2012 г. Уралкалий вече бе най-големият производител на поташ в света.

През септември 2010 г. Риболовльов стана основен акционер в най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, след като купи 9.7-процентен дял.

През декември 2011 г. Риболовльов купи 66% дял във френския футболен клуб Монако и смята да инвестира сериозни средства в клуба, който вероятно ще се намеси сериозно на трансферния пазар това лято.

Руският бизнесмен дълго време живееше в Женева, а сега живее в Монако.

По подобие на други олигарси, Риболовльов обича своите играчки. Той притежава мегаяхта на име "Моята Анна", която е оценявана на 111 млн. долара и за която се говори, че използва за своите срещи с други жени.

През 2010 г. Риболовльов плаща 95 млн. долара за имението на Доналд Тръмп на брега на океана в Палм Бийч. Цената е повече от два пъти по-висока от платената за имението от Тръмп няколко години по-рано.

Колекцията му от предмети на изкуството включва творби на Пикасо, Ван Гог, Гоген и Моне.

Преди време Риболовльов мистериозно подарява писалка Louis Vuitton за 398 долара на бившия кмет на Сан Франциско Гевин Нюсъм.

През декември 2010 г. дъщеря му Екатерина купи апартамент в Манхатън , за който плати рекордните тогава за имот в Ню Йорк 88 млн. долара. Апартаментът, който разкрива гледка към Сентрал парк, е с площ 626 кв. м.

През април тази година името на Екатерина Риболовльова бе свързано с покупката на гръцкия остров Скорпиос от внучката на корабния магнат Аристотел Онасис. Сделката бе на 154 млн. долара.