Монетите от 1 и 2 евроцента предстои да бъдат изтеглени от обращение, като в същото време се предвижда да се въведат банкноти от 1 и 2 евро вместо наличните сега монети. Двете решения се приемат нееднозначно от страните в еврозоната и предизвикват широки дискусии сред обществеността.

Перспективите да бъдат премахнати монетите от един и два цента предизвикаха дискусия в Германия поради опасенията, че без тях цените ще бъдат закръглявани към по-висока стойност, което би могло да стимулира инфлация.

За премахването на тези монети вече е внесено официално предложение от страна на Финландия, която ги е спряла от обращение. Широко се дискутира в Германия една друга идея за въвеждане на банкноти от едно и две евро.

По този начин експертите смятат, че ще се подобри разплащането в брой. За пример се дава американската практика, където банкнотите от един долар са най-често използваното платежно средство, посочва БНР.

Въвеждането на нови банкноти е свързано обаче и с определени рискове, като например трудното им разпознаване от банкоматите и автоматите за продажба на билети за градския и железопътния транспорт.

Както съобщава вестник "Франкфурт алгемайне цайтунг", оказва се, че редица автомати не са в състояние да разпознаят пуснатата в обращение нова банкнота от пет евро, с което са се създали многобройни проблеми на желаещите да си купят билет или да платят за своя паркинг с банкнотата от пет евро на съответните автомати.