През изминалата година в Германия, която възнамеряваше да стане водещ пазар за електромобили в света, са били продадени 3400 такива машини и малко над 21 000 автомобила с хибридни двигатели.

Приетата преди три години специална държавна програма предвиждаше до 2020 г. по улиците на Германия да пътуват вече милион електромобила. Този смел план се провали, смятат експертите.

Само за първия етап, разчетен до 2015 г., държавата е отпуснала 180 млн. евро, разказва пред ”РБК Дейли” професор Фердинанд Дуденхьофер, директор на Центъра за автомобилни изследвания, предаде Фокус. Експертите на центъра са изготвили доклад за хода на програмата, изводите от който съвсем не са утешителни.

Идеята за електромобилизация на Германия боксува. За първите четири месеца на тази година са продадени, реално, само няколкостотин автомобила. Във връзка с това, би било твърде смело да се каже, че електрическите автомобили в Германия имат своята пазарна ниша, защото продажбите на „Ferrari” в страната са по-големи, скептичен е Дуденхьофер.