Ако проектът за АЕЦ "Белене" бъде рестартиран, дяловото участие на държавата трябва да е 51 на сто, а останалите 49% да са в ръцете на крупен инвеститор. Това заяви пред БНТ премиерът Пламен Орешарски.

"Финансовата структура на проекта може да се олекоти значително и да не натовари нито с лев българския данъкоплатец. Крайната цел ще бъде това: пари от данъци да не се влагат в "Белене". Ако, пак повтарям, стигнем до съответното решение", заяви Пламен Орешарски.

Гледам на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" като на икономика, а не като на политика, добави премиерът. "Ако той има необходимата ефективност, както и всеки друг инвестиционен проект, си струва да се мисли за реализация", коментира Орешарски.

Според премиера бъдещето на Втора атомна ще зависи от прогнозите за потреблението на енергия на вътрешния пазар и в региона, от условията на руската страна, както и от новите цени на оборудването.

Трябва ли да се строи АЕЦ Белене (видео)

До месец ще бъде изготвен цялостен план за ребалансиране на енергийната система у нас, както и ще се изготви нова методика за определяне на ценовия микс на тока, стана ясно от думите на премиера.

"Първата ни задача ще бъде да се състави стабилизационен план, крайната цел на който ще бъде да не се повишават енергийните цени. Твърдо имаме намерение на този етап да не допуснем по-високи цени за крайния потребител", заяви Орешарски.

Ще трябва да се заделят и средства за капитализация на енергетиката или поне на ключовите дружества в системата, посочва вестник "Стандарт".

Едно от първите решения на кабинета на ГЕРБ от 2009 г. беше да повиши от 50 на 80 на сто дела на дивидента, който прибира държавата, обясни премиерът. В резултат на четири години изтегляне на преобладаващата част от печалбата на държавните дружества днес доста от тях са декапитализирани, заяви Орешарски.