Когато стане въпрос за това как ви оценяват на работното място, може би си мислите, че единственото, което е от значение е качеството на работата ви. Човешките възприятия обаче са много по-сложни и вие може би изпращате сигнали, без да осъзнавате или да имате намерение да го правите, пише usnews.com.

Ето пет от най-важните начини, по които несъзнателно изпращате сигнали за себе си на работното място, а вашият шеф и колеги вероятно ги разчитат.

1. С кого дружите на работа.

Без значение колко добре се справяте с работата си, ако винаги се навъртате около колеги, които полагат минимални усилия, оплакват се за всичко или не се разбират с мениджърите си, вероятно ще ви възприемат като един от тях, дори и ако не е така. По същия начин, ако прекарвате повече време с хората, които постигат най-високи резултати, е по-вероятно за вас да смятат, че имате споделяте същата работна етика и ценности.

2. В колко часа си тръгвате всеки ден.

Ако гледате постоянно в часовника и си тръгвате всеки ден точно в 17:00 часа, се подгответе да ви възприемат като някой, който не е особено отдаден на работата си и полага само толкова усилия, колкото се изискват от него. Това може да ви се отрази лошо, когато дойде време за повишения на заплати и повишения в длъжност. От друга страна, ако винаги оставате на работа с часове след края на работното време, може да ви възприемат като отдаден на работата си, но и като някой, който изпитва затруднения да се справя със задълженията си. По-добър подход от тези двата е по-балансираният – не да се втурвате през вратата, щом стане 17:00 часа, а да си тръгвате горе-долу по същото време, по което и останалите.

3. Как се обличате.

Често се казва "Обличайте се за работата, която искате, а не за работата, която имате" и има защо. Може и да нямате проблеми с носенето на дънки и опърпани тениски, но ако хората над вас изглеждат по-добре облечени, вероятно ще стигнете по-далеч в кариерата си, ако наблягате повече на бизнес облеклото. Независимо дали е честно или не, хората по-лесно могат да си ви представят как ръководите други, вършите по-сериозна работа и общувате с клиенти, когато носите по-хубави дрехи и изглежда по-добре като цяло.

Вместо да мислите за дрескода като за минимума, който можете да носите, мислете за това, че дрехите, които носите на работа, подсказват на другите хора как искате да бъдете възприемани.

4. Как се държите по време на срещи.

Ако си седите мълчаливо по време на срещи, без да вземате участие, давате сигнал, че нямате с какво да допринесете или пък, че не ви пука особено. Още по-лошо, ако прекарвате по-голяма част от времето, проверявайки съобщения на телефона си или в четене на спортни резултати, давате сигнал, че не ви интересува работата на компанията. Опитайте да вземате участие, ако можете, а най-малкото, което задължително трябва да правите, е да изглеждате заинтересовани.

5. Как е украсен офисът ви.

Ако офисът ви е напълно гол – без снимки, без декор, без доказателства, че някой го обитава, може да изпращате сигнал, че просто минавате оттук и че ще си тръгнете веднага щом си намерите по-добра работа. Лесно е да си донесете лампа и да сложите нещо артистично на стената и това веднага ще промени начина начина, по който хората ви възприемат. Другата крайност е да прекалите. Ако всяка повърхност в офиса ви е покрита със снимки, предмети на изкуството и малки статуетки, ще изглежда сякаш се фокусирате върху нещо друго вместо вместо върху работата си. Избягвайте неподредения офис, заради който могат да ви възприета като неорганизирани.