Министър-председателят Пламен Орешарски представи пред депутатите по-общата финансова и икономическа картина за страната и се аргументира защо се налага актуализация на бюджета. Това стана по време на редовния петъчен парламентарен контрол

„Фискалните резерви се влошиха през последните 4 години“, каза премиерът , цитиран от Novini.bg. „Енергетиката има най-много дългове. Това очертава тежка картина за крайните потребителите и държавните фирми в бранша.

Последните 4 години, от средата на 2009 г. до края на февруари тази година, могат да се характеризират като период на силно влошаване на фискалната позиция на страната и декапитализиране на държавните предприятия.

Публичните финанси на страната за периода се влошиха с близо 8 млрд. лв.

С 4 млрд. лв. намаляха фискалните резерви.

Правителственият дълг се увеличи с 4 млрд. лв. за същия период – от 10 млрд. лв. през 2009 г. на 14 млрд. лв. през февруари 2013 г.”, посочи премиерът.

Разработени са мерки за събираемостта на приходите от НАП и Агенция митници. Ускоряването на връщането на ДДС ще има обратен ефект. Дори събираемостта да постигне плана, очакват се големи дупки в бюджета. 150 млн.лева ще бъдат необходими за заплащането с бизнеса.

Пакетът от социални мерки няма нищо общо с бюджета, каза още Орешарски.

Правителството се е ориентирало около числото 1 милиард лева за новия дълг, каза в същото време пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Петър Чобанов.

По думите му „новият дълг ще е колкото да покрие недостигът от приходите и да имаме някакъв ликвиден буфер за началото на следващата година“.