Жалба на двама реститути е на път да превърне в кошмар живота на цял столичен квартал. Тричленен състав на Върховния административен съд отмени регулационния план на района "Витоша - ВЕЦ-Симеоново", където живеят близо 8000 души.

Това включва зоната от зоопарка до Околовръстното, поясни кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков, на чиято територия се намират спорните терени. Заради съдебното постановление общината не може да продължи да строи нито водопровод и канализация, нито улично осветление.

"Не можем и да ремонтираме улиците, защото няма как да осчетоводим ремонтите, след като въпросните улици ги няма в плана", разказва Дреков пред вестник "Стандарт".

"Чакахме най-сетне да ни прекарат улично осветление, но явно трябва да се простим с тази мечта", разказва Силвия. Младата майка живее в спорния район "Витоша - ВЕЦ-Симеоново", чийто регулационен план бе порязан със замах от Върховния административен съд.

"Ние живеем тук от 2008 година, едва напоследък направиха асфалт. Разказвали са ми, че в началото първите заселници на квартала ходели с галоши и лампички на челото, подобни на миньорските, защото нямало нито път, нито осветление", споделя Силвия.

Улицата била цялата "на кръпки" - обитателите на всяка кооперация след завършването й прокарвали асфалт само пред своите входове. Едва в последните години направили допълнителни "кръпки", така че по улиците да може да се минава.

Именно там се намира спорната уличка "Иван Пейчев", която срути регулацията на целия квартал. Тя също е посвоему уникална, въпреки че няма осветление, стълбовете, през които минава електропроводът, се намират по средата на уличното платно.

Причината е, че са поставени там още през 90-те години, когато на мястото е имало ниви, а не квартал. Впоследствие построили улица, но вместо да отчуждят терени само от едната страна, взели по малко и от двете - да няма обидени. Въпреки това такива явно има, защото претенциите на реститути са именно за имоти, намиращи се на нея.

Когато преди десет години Теодор Гарнизов и Георги Митов започват да обжалват регулационния план в частта му, свързана с разширението на ул. "Иван Пейчев", двамата едва ли подозират, че това може да разбуни цял квартал. Те подават жалба срещу решение на столичния парламент от 2001 г., с което е приета регулацията на квартала.

Тя обхваща територията между улиците "Тодор Каблешков", "Симеоновско шосе", Околовръстен път и река Драгалевска.
Впрочем кварталът е известен и с един от палатите на Красимир и Николай Маринови, прочули се като Маргините.

Първоначално жалбоподателите са 7 на брой, но впоследствие производството е прекратено при пет от тях и накрая остават само Гарнизов и Митов. Повече от 6 години съдът установява заинтересованите страни по делото, а за известен период то дори е архивирано по неясни причини.

През 2011 г. съдът все пак излиза с решение и отхвърля жалбата на двамата като неоснователна. Те обаче обжалват, като междувременно като заинтересована страна е конституирана и Галина Филипова. През 2012 г. Върховният административен съд отменя изцяло решението на Столичния общински съвет.

Общината, от своя страна, подава молба за тълкуване на решението на ВАС. В него магистратите постановяват, че е отменена регулацията не само за улица "Иван Пейчев", а на всички имоти и улици в района.

Вчера "Стандарт" се свърза по телефона с Георги Митов, който обаче не пожела да обясни какъв терен притежава и за колко декара всъщност е битката, поставила в цайтнот цял район в столицата. "Не сме само ние, я вижте колко още жалби има", бе лаконичен той.

Междувременно за десетте години, в които регулацията е действала, в квартала са построени десетки сгради, много от хората са теглили кредити, за да се сдобият с жилища там. Сега те няма как да получат акт 16 за домовете си, не могат и да се заселят.

Има изградени канализация и водопровод, но не навсякъде. "Не можем обаче да продължим да строим канализационно мрежа, защото тя трябва да минава под улиците, а улици няма", обяснява кметът Любомир Дреков.

В момента се строи и детска градина, която все пак ще бъде спасена и ще заработи благодарение на стария регулационен план, в който тя също фигурира. При отмяната от съда на тази регулация трябва да се върнем към стари планове от 1995-1996 г., обяснява Дреков.

Това обаче усложнява неимоверно услугите, които общината прави на гражданите, дори и когато става дума само за издаване на адресна регистрация, защото започва сравняване със стари документи и скици.

В момента се очаква да се произнесе петчленен състав на ВАС, който трябва да реши окончателно съдбата на района. 8000 стискат палци то да спаси квартала им.