"Ние сме в постоянни спорове, няма конструктивен диалог, няма да седнем на една маса да се обединим за доброто на България. Толкова ли е трудно? Да, аз съм получил наследство, но вината е във всички нас, защото трудно преодоляваме езика на омразата. Стига вече сме се разделяли”.

Емоционалният коментар за ситуацията в страната направи пред bTV икономическият министър Драгомир Стойнев, който заяви, че не е му е приятно да бъде наричан „червен боклук”, но като социалист има „своята борба”.

„Младите имат право на протест, аз се радвам, че отстояват своите искания, но искам да попитам – те всички ли излязоха да гласуват?(...) На мен също не ми е приятно, когато казват червени боклуци.

Да, аз съм социалист, но не мога да приема, че съм червен боклук. За мен е важното хората да имат доходи, здравеопазване и образование и ще продължавам да се боря за тези ценности”, каза Стойнев, определяйки себе си като част от „поколението Еразмус”, но и като човек, учил в чужбина с ясната идея да се върне в родината си, за да „даде всичко за развитието й”.

Изразявайки съжалението си, че в настоящия парламент няма дясна партия, той отхвърли извинението, че на вота на 12 май не е имало подходящ кандидат:

„Най-важното е да се гласува, много е лесно да се каже – недоволен съм. Искат да гласуват, искат промяна. Във Варна защо има толкова ниска избирателна активност? На времето хора са умирали да добият правото да гласуват, а ние с лека ръка го отхвърляме”.

На фона на продължаващите критики към президента от страна на БСП Стойнев изрази „лично мнение” по повод словото му от миналата седмица: „Плевнелиев зае ясна позиция, която разделя обществото – има протестиращи, но има и хора, които пред два месеца заявиха своята подкрепа за определени партии”.

Макар че духът на изказването на държавния глава силно се препокрива с този на общата позиция на посланиците на Германия и Франция, в коментар Стойнев поиска позволение да не се съгласява с всяко едно мнение, а след това заяви, че по време на срещи с двамата дипломатиq преди „това голямо събитие”, думите им не са имали нищо общо с писмото им.

„Вие искате да внушите, че от месец в държавата се е случило нещо грандиозно, има тайни кръгове, които ръководят правителството. Тук става въпрос, че в продължение на четири години се случваха много притеснителни неща в тази държава – подслушване, арести, четене на СРС-та, рекет на български бизнес.

Ние трябва да променим тази система. Аз това им обясних, че моята задача е да я променя. Има сили, които не желаят тези неща да се случат, защото техните финансови потоци ще бъдат прекъснати”, каза Стойнев, като преди това няколко пъти отказа да посочи виновни.

В ресор енергетика той отново припомни свои думи, че има риск да бъдат загубени 30 милиона евро тази година, а следващата – 60 милиона евро.

„Моята работа е да направя всичко възможно да не се загубят тези пари. Заварих неподписани договори за 25 милиона лева. Не е важно кой е виновен. Трябва да се свърши работата, те вече са подписани, парите са при фирмите и икономиката трябва да работи”, допълни министърът.

Отново без да навлиза в конкретика за отговорност, той обобщи, че ГЕРБ е направила пропуск, улисана в противопоставяне” за лошото наследство. В тази връзка той отново посочи като проблем тежката бюрокрация при кандидатстване по оперативни програми и даде гаранция, че ще олекоти бизнеса в тази посока.

След като кабинетът обяви, че ще актуализира бюджета fj миналата седмица, Стойнев коментира в четвъртък, че няма нищо лошо в това, а още с приемането му е било ясно, че той е „предизборен”.

Понижението на цената на тока с 5%, което се очаква да бъде одобрено от ДКЕВР, и което предизвика мнения, че ще „бъде платено” в следващ времеви период, също не притесни министъра.

Той заяви, че няма опасност от бъдещо увеличение, тъй като има достатъчно буфери. В допълнение гаранция можела да се постави и от „ремонтирането” на теча на средства.

В сферата туризъм Стойнев заяви, че тези дни заместник-министър с този ресор ще бъде назначен от премиера Пламен Орешарски и в брашна няма да има сътресения.