Една от основните причини за актуализацията на бюджета е да не повтаряме политиката на предишните управляващи, тъй като сегашният бюджет не е разчетен както трябва – имаме надценяване на приходите, техният процес на планиране не е добър. Това каза пред БНР министърът на финансите Петър Чобанов.

В последните години правителството на ГЕРБ провеждаше една политика, която бе издигнала ниския дефицит в самоцел. Не казвам, че фискалната стабилност не е важна - напротив, но не и по начина, по който я разбираха предишните управляващи, обясни Чобанов. Този самоцел доведе до потискане на редица сектори, отсъстваше дългосрочна инвестиционна политика и това задълбочи проблемите, в резултат на което загубихме 400 хиляди работни места и редица микропредприятия. Въпреки това състоянието на публичните финанси се влоши с близо 8 млрд. лева – с 4 млрд. от намалелия фискален резерв и с 4 млрд. от емитирания допълнително дълг, продължи министърът на финансите.

Тоест, ние може и да не актуализираме бюджета, но ако не го актуализираме ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи и директно неплащане на бизнеса – задържане и възстановяване на ДДС, обясни Чобанов и даде пример с 2009 година, когато имахме икономически спад от 7,6%.

Финансист номер едно в държавата уточни още, че актуализацията се налага, защото трябва да започнем да работим по бюджета за 2014 година, а за да започнем трябва да знаем на какво се стъпва. Като друга причина той определи липсата на буфери в бюджета.

Без да се ангажираме с категорична оценка, предвиждаме дефицитът да нарасне до 2 % в края на годината, при 1,3 % планиране в бюджета. Грубо това е около 600 милиона лева, заяви Петър Чобанов. Не става въпрос за актуализация на бюджета в размер на един милиард лева, а за разлика в дефицита в размер около 600 милиона лева.

Дупката на бюджета се определя от това колко приходи не са планирани правилно и колко разходи също не са отчетени, че ще бъдат извършени. Оценката на данъчните агенции за недостига на приходи е в размер на около 1 милиард лева, обясни Чобанов. Той е категоричен, че обвиненията, че до момента изпълнението не говори в тази посока, не е основателно. Категорично приходите няма да бъдат изпълнени, заяви той и допълни: Ние можем да не актуализираме, но това не означава, да не изплатим всички разходи.

Относно списъците на българи с банкови сметки в офшорки, Чобанов заяви, че се работи в постоянен контакт с кипърската страна, където има механизми по линия на избягване на двойното облагане, където може да се получи информация. Министърът обаче предпочита да е по-внимателен по отношение на това кога и колко информация ще бъде оповестена.

Кабинетът ще изнесе информация за държавните пари в търговските банки. В момента се работи много активно не само за оповестяване на тази информация, но и по различни сценарии, за да се види какво ще е отражението върху финансовото състояние на банките от една по-бърза реакция след преместването на тези пари, обясни Чобанов. Той прогнозира, че това ще стане скоро, допълва БГНЕС.