Коледен подарък посред лято - така врачани приемат решението на Ангел Найденов. Въздъхнаха с облекчение, че най-сетне някой ги е чул, след като 2 г. протестираха и пращаха в столицата подписки против закриването на поделението.

Може би това е и една от причините да не въстават срещу правителството, а напротив - да полагат парафите си в негова защита. Побелелите гордо пъчат гърди, че се връща старата военна слава на града под Вола.

Младите са по- прагматични. За тях са важни работните места, заплатите, децата в забавачките и училищата. Малцина още си спомнят, че навремето поделението е било за ВИП войници заради близостта на Враца до столицата и сравнително по-леката служба.

Тогава и Лили Иванова е идвала на свиждане на Янчо Таков, а Ева от "Тоника" - на Гого. Но всички виждат т. нар. врачански небостъргачи в края на града. Те са строени за семействата на хората под пагон, но обитателите им вече нямат нищо общо с армията.

Виждат и детската градина до тях, изградена за хлапетата на офицерите и военнослужещите. Ген. Михо Михов я е кръстил "Звездица" и я е дарил с бракуван изтребител, който още е в двора й. Само че деца на военни в нея вече не играят.

В средата на миналата седмица започна изготвянето на пътна карта за възстановяване на ликвидираното поделение и създаването на ново формирование към Сухопътни войски.

Оглед на състоянието на техническата инфраструктура направи работна група от военното министерство, водена от ген.-лейтенант Стефан Василев, зам.-началник на отбраната и бригаден ген. Красимир Кънев, зам.-командир на Сухопътни войски.

Предстои да се направи подробен анализ и да се осигури финансирането на ремонтите. Според пътната карта във Враца ще бъде базиран механизиран батальон с числен състав до 400 военни.

Част от тях ще бъдат подготвяни за военни мисии зад граница. Ще има и такива, които ще се обучават да помагат на населението при бедствия и аварии. Най-късно през юли 2014 г. ще започнат работа 250 военни, а през 2015 г. гарнизонът ще заработи на пълни обороти.

С приоритет ще бъдат назначавани останалите без работа военни от региона. Офицерският състав ще бъде попълнен с кадри от гарнизоните в Южна България, а сержантите ще са предимно от школата в Плевен.

В момента 800 дка площ, на която се разпростира бившето поделение, пустеят. Техниката е изкарана, а сградите се охраняват от софийската фирма "Викинг". Според хора от махалата при пренасянето много одеяла и униформи са заровени в земята.

Някои пък си признават, че са успели да се снабдят с топли военни грейки на аванта. При вземане на решението за връщане на гарнизона е преценено, че част от терените вече няма да са нужни на военните.

Те ще бъдат прехвърлени безвъзмездно на общината. Като начало кметството ще получи 250 дка, а впоследствие почти още толкова, пише вестник "Стандарт".

"Поетият от общината ангажимент към военното министерство е да оказваме логистична подкрепа. Сега във Враца се реализира водният цикъл и ние ще включим в него територията на гарнизона. Ще помогнем и с ремонтите на подходите към поделението. Предоставените ни военни терени са включени в интегрирания план за развитие на града.

Имаме много идеи за ползването им. Там може да стане чудесна зелена зона за развлечения с атракции, спортни площадки и лятно кино. На един от имотите ще предложим да се изгради клиника за присаждане на стволови клетки, която ще превърне града в център за здравен туризъм", прогнозира кметът Николай Иванов.

Идеята е на бившия депутат от ГЕРБ д-р Янко Здравков, който работи по него от 2 г. с най-добрите специалисти от топклиниката "Хадаса" в Израел. Собствениците на болницата от Йерусалим са готови да изградят клон във Враца и изцяло да го оборудват с необходимата апаратура.

Създаването на клиниката по имунотерапия ще помогне на много пациенти, на които сега се налага да търсят помощ в чужбина. Ще могат да се привлекат и пациенти от цяла Европа, а развитието на здравния туризъм би съживило целия Северозападен регион, смята д-р Здравков.

Предвижда се да се създаде пакет за иновативното лечение, който ще се покрива от здравната каса. Сега лечението на един онкоболен в болницата "Хадаса" в Израел струва между 30 и 100 000 лв. Според д-р Здравков във врачанския център то ще е два пъти по-евтино.

През лятото на миналата година проф. Реувен Ор, шеф на клиниката за трансплантация на стволови клетки в "Хадаса", дойде във Враца, прегледа и консултира десетки пациенти. Професорът прилага революционен метод, който няма нищо общо с присаждането на клетки от донор.

Новото е, че стволовите клетки се вземат от болния, обработват се, престояват 3-4 седмици, отново се обработват и се инжектират в пациента. По този метод проф. Ор лекува рак, диабет, множествена склероза и паркинсон. Терапията се прилага и на деца с церебрална парализа и на недоносени бебета.

"Връщането на военните за Враца означава възможности за работа. Ще се съживят детски градини и училища, ще нараснат търговските обороти. По-важното е, че чрез гарнизона ще се гарантира сигурност в регион, на чиято територия е стратегическата АЕЦ", прави сметки и губернаторът на Враца Венцислав Василев.