Представителят на ЕЦБ Йорг Асмусен заяви снощи, че вижда все повече позитивни сигнали за икономически растеж в еврозоната, цитирайки последните бизнес и потребителски проучвания.

Той потвърди последните коментари, че еврозоната е в по-добро положение, отколкото преди 18 месеца, и подчерта, че кризата никога не е била криза на еврото като единна европейска валута, а е била криза на доверие в политиците.

Той обаче отбеляза, че инфлационните очаквания остават добре закотвени и подчерта, че ЕЦБ ще бъде принудена да действа, ако види сигнали за изграждане на инфлационен натиск.

Асмусен отново заяви, че паричната политика на ЕЦБ е стимулираща и ще остане такава толкова дълго, колкото е необходимо и добави: Веднага щом видим намеци за инфлационен натиск, ние ще ги отразим.

Асмусен призна, че са налице рискове за запазване на лихвените проценти ниски за твърде дълго, но той отхвърли предположението, че политиките на ЕЦБ са били виновни за ниските нива на спестовност в Германия. Фрагментацията в еврозоната е виновна за това, посочи той.

Германия има интерес от връщането на икономическия растеж в периферията на еврозоната, тъй като само това ще нормализира ситуацията чрез намаляване на капиталовите потоци към Германия (ползващите се със статут на "убежище") и по този начин ще има повишаване на лихвените проценти, каза Асмусен.

Докато все още има отделни неуспехи и проблеми в Европа, включително и последните развития в Португалия, Асмусен подчерта, че има увеличаване на "слънчевите дни".

Свидетели сме на първите положителни признаци на растеж, каза Асмусен, позовавайки се на подобряване на показателите на потребителските настроения и на PMI проучванията за активността в промишлената и в сферата на услугите в Европа.Но икономическият растеж все още е неравномерен в еврозоната, като фискалната консолидация и структурните реформи ще отнемат още доста години, за да бъдат завършени, отбеляза Асмусен.

Асмусен призна, че безработицата остава "неприемливо висока", но отхвърли идеята, че политиците трябва да променят курса на фискалната консолидация. Той приветства известната степен на отслабване на строгите фискални мерки, но само в съответствие с това, което е разрешено от фискалните правила на ЕС.

Мисля, че можем да използваме съществуващата гъвкавост на Пакта за стабилност, но не повече, каза Асмусен..