Изобретателят на компютърната мишка Дъглас Енгълбарт, който почина в началото на месеца на 88 г., не успява да спечели сериозни пари от творението си. Вижте 10 други популярни изобретатения, подбрани от BBC, които така и не донесоха милиарди на създателите си:

1. Светодиодът

Когато Ник Холоняк младши изобретява първия използваем светодиод през 1962 г., той предрича, че един ден изобретението му ще замени крушката на Томас Едисън. Според колеги на Холоняк, той е трябвало да получи Нобелова награда, но той скромно казва: "Нелепо е човек да мисли, че някой му дължи нещо. Ние сме късметлии просто, че сме живи."

2. Самозалепващите се бележки Post-It

Всяка година 3M продава милиарди самозалепващи се бележки, но създателите им се описват като „заможни“, но не и богати. Бележките са създадени от Спенсър Силвър, който през 1968 г. създава лепило, което не остава следи, и от неговия колега Арт Фрай.

3. Автомат Калашников (AK-47)

Автоматът Калашников, или AK-47, е създаден от руския войник Михаил Калашников, докато се възстановявал в болница от травмите си, получени на фронта по време на Втората световна война. Калашников твърди, че неговото изобретение било в полза на родината му.

4. Сапфирената игла за грамофон

Мари Килик създава сапфирена игла за грамофон, но не успява да я патентова и въпреки че години наред води съдебни дела, така и не успява да спечели пари от творението си. През 1958 г. тя печели дело срещу компанията Pye, но фалира на следващата година.

5. Въздушната възглавница

Сър Кристофър Кокерел използва прахосмукачка и консервни кутии, за да изпробва теориите си за използването на въздушната възглавница като начин на транспорт. Първият такъв уред, разработен от него, изминава разстоянието между Кале и Доувър през 1959 г. Кокерел получава рицарско звание, но след това години наред се бори, за да получи хонорар от патентния орган.

6. Тетрис

Играта Тетрис на руския компютърен програмист Алексей Пажитнов е разработена заедно с негови колеги в Компютърния център на Московската академия на науките през 1985 г. Той получава права върху играта и постъпления от нея десет години по-късно, когато основава The Tetris Company.

7. „Навиващото се радио“

Изобретателят Тревър Бейлис наскоро споделя, че вече не може да си позволи да живее в дома си в Лондон, въпреки милионите продадени радиоприемници по цял свят, защото компанията, с която започва да работи, променя дизайна и той губи контрол върху продукта и върху печалбите от него.

"Повечето от нас го правят не за парите, а за тръпката," казва Бейлис. "Поне знам, че съм оставил моята следа с радиото, с манивелата за навиване и с другите неща, които съм изобретил."

8. Караокето

Японският бизнесмен Дайсуке Иноуе изкарвал пари, като свирел на барабани в група, която позволявала на посетителите на заведението да се изявяват на микрофона. Веднъж Дайсуке нямал възможност да свири и записал своята част на касета. След това той създал 11 караоке машини, които започнал да дава под наем. Той обаче не патентовал изобретението си и така и не спечелил никакви пари.

9. MP3

MP3 бързо се налага като стандарта за прехвърляне на музика в интернет. Германският докторант Карлхайнц Бранденбург започва да работи по проекта през 80-те години на миналия век, но поради липса на средства за разпространение на софтуера той бил пуснат за свободен достъп.

10. Интертнет

Никой нямаше да може да види този списък, ако не беше сър Тим Бърнърс-Лий, който създава мрежата, за да помогне на учени, работещи в Европейския център за ядрени изследвания. Той казва, че тайната на бързия успех на неговото изобретение, е че е достъпът до него е безплатен.