Американските богаташи се тълпят на плажа това лято, а с тях и парите им, пише CNBC.

Цените на недвижимите имоти в престижния крайбрежен район Хамптънс, близо до Ню Йорк, достигат рекордни нива през второто тримесечие на годината, според доклад на компаниите Douglas Elliman и Miller Samuel.

Общата стойност на продадените имоти в Хамптънс през второто тримесечие на 2013 г. възлиза на 1.145 млрд. долара, или с 23% повече в сравнение със същия период на миналата година, когато сумата е била 929.4 млн. долара.

Общата стойност на продадените имоти за второто тримесечие е най-голямата, откакто Miller Samuel започва да след пазара в Хамптънс през 2005 г.

Средната продажна цена на имотите в престижния район възлиза на 1.7млн. долара, като остава почти без промяна в сравнение с миналата година.

Броят на непродадените имоти обаче намалява бързо, понижавайки се с 13% за тримесечието. Средната продажна цена в Сагапонак пък е била 11 млн. долара, което прави имотите в района едни от най-скъпите в САЩ.

Ръстът на продажбите се дължи на няколко фактора, според имотни брокери. Първо, Уолстрийт и сферата на финансовите услуги като цяло отчитат добри печалби и заплащане на служителите, което традиционно движи пазара в Хамптънс.

Ръстът на фондовата борса пък е повишил състоянието на тези, които не са от Уолстрйт и на инвеститори, които търсят място, където да вложат парите си.

Вижте още: Как ви се струва наем от 1 млн. долара за лятото?

Много купувачи през второто тримесечие обаче са решили да действат и заради внезапното нарастване на лихвите, което вдига лихвените проценти и по ипотечните кредити.

Една от големите сделки в Хампътнс е закупената от хеджфонд мениджъра Стив Коен къща на брега на океана за 60 млн. долара. Сделката се очакваше да бъде финализирана през второто тримесечие, но тя не е включена в статистиката за същото тримесечие.

Голямата сила на пазара през миналата тримесечие е дошла от най-евтините жилища, който са се цена между 1 и 5 млн. долара. Тези имоти са съставлявали около 40% от общите покупко-продажби.