Щатският долар може да е големият печеливш от „великата ротация“, както е известно предстоящото според много анализатори явление на преход от облигации към фондовите пазари.

Такова мнение изразяват анализатори от Bank of America Merrill Lynch. В същото време големият губещ при появата на подобна ротация може да е бразилският реал.

Рекордни по размер средства са се преместили от облигации в акции от 22 май насам, след като бе изнесена стенограмата от заседанието на Фед, от която става ясно, че Фед може да се ориентира към изтегляне от стимулите.

Лихвите по 10-годишните облигации се повишиха до 2.7%, като лихвите в световен мащаб също бележат ръст.

Според специалистите от Ваnk of America Merrill Lynch това пренасочване на средства може да се определи като „мини ротация“ и сочи какво би се случило при една „голяма ротация“, а именно поскъпване на долара.

Анализаторите обаче все още са разединени в мненията си относно това дали сме в началото на един подобен процес, който се е наблюдавал и друг път в историята.

Според изследователската компания TrimTabs Investment Research парите, които излизат от облигации в момента, се насочват към депозити или фондове на паричните пазари, а не към акции, като водещите щатски индекси са изключително близо до своите исторически най-високи стойности.

„Щатската валута най-вероятно ще е най-добре представящата се валута. Отливът на средства от облигации е възможно да създадат процеси подобни на развиващите се пазари, само че доларът се очаква да е силен от приливът към фондовите пазари. Приливът на средства към фондовия пазар в Япония може да е дори по-силен от този в САЩ, но в голяма степен предопределян от слабостта на японската валута“, според изследователският екип на щатската инвестиционна банка.

Валутите които могат да са особено засегнати от тази ротация са такива като бразилския реал, чилийското песо, китайския юан, руската рубла, турската лира и индийската рупия.