Руснаци изкупуват офисите във Варна и Бургас

Руснаците започнаха да купуват и малки офиси в Бургас и Варна, като предпочитат площите на имотите да са до стотина квадрата. Това съобщи Добромир Ганев, шеф на агенция "Форос". Според него в провинцията по-често се купуват имоти от сегмента, а в София предпочитанията са да се наемат.

"Купувачи са главно фирми, които искат да започнат или имат свой бизнес в големите градове край морето", поясни той. "Евентуалната покупка зависи много и от това дали имотът се продава. В провинцията има повече бизнес сгради, където може не само да се наеме, но и да се купи офис", добави Ганев. "Към момента няма особено висока активност на пазара в сегмента, но едновременно с това бавно намалява делът на офисите без наематели в страната и смятам, че тази тенденция ще продължи", прогнозира той.

"В провинцията се купуват или наемат главно малки офиси", смята Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. По думите й и там, както и в столицата повече се наемат кантори, отколкото да се купуват,съобщава новината в. Монитор.

На офисния пазар за последните 3 години цените на офисите в петте най-големи града в страната са паднали средно с над една пета, сочат данни на имотните сайтове. Най-голямо поевтиняване от 28 на сто има в Бургас. Там сега офертите варират от 15 500 евро за офис в "Промишлена зона-Юг" до 2,76 млн. евро за цяла сграда от 4075 кв. м. Най-скъпата кантора до 200 кв. м в града се продава за 150 000 евро и се намира в центъра.

Във Варна за последните 36 месеца е отчетен спад от 17% и предложенията там са от 6500 евро до 7/064 млн. евро. Максималното е за обзаведени 2000 квадрата в бизнес сграда. За най-скъпия офис с площ до 200 кв. м в морската столица се искат 448 500 евро. Офертата е за 195 кв. м в бизнес център в кв. "Чайка".