EUR/NZD е една от трендовите валутни двойки, което означава, че по време на нашата търговия можем да заемаме позиции и да добавяме към тях в посока на дългосрочния тренд, коментира за Fxnews.bg Боян Гацев, главен анализатор „Валутни пазари“ в ИП Варчев Финанс.

В конкретния случай ще се опитаме да уловим обръщането от низходящ тренд, който се развива от 2009 г. насам, във възходящ.

Като аргумент в полза на прогнозата ми ще анализирам наличието на няколко сигнала, които ни подсказват започването на нова фаза при валутната двойка.

На първо място на седмична графика виждаме вклиняване на цената, обхващащо периода от началото на 2011 г. до края на 2012 г., което сигнализира за изчерпване на силата на мечките спрямо биковете.

Двойката прави все по-плитки дъна от предходното, като по-този начин образува класическата тренд обръщаща фигура „падащ клин”.

Точно в края на 2012 г. виждаме пробив на низходящата тренд линия в зоната 1.5900 и неспособност на цената да направи ново историческо дъно след това.

Впоследствие графиката ни подава втори много силен сигнал за предстоящо обръщане на посоката - активирането на „двойно дъно” в зоната 1.6400. Това определено говори за прегрупиране на двете групи участници на пазара и взимане на превес на биковете над мечките.

Според мен в момента двойката се намира в зона за покупки, като потвърждава двойното дъно на седмична графика.

Дългите ми позиции са с точен първи таргет от около 1300 пипса, който измервам чрез разстоянието от двете дъна в зоната 1.5000 до върха между тях на 1.6370.

Това разстояние нанасям от текущите нива във възходяща посока. Стопът съм поставил на 1.6150, като по този начин съотношението риск/печалба е поне 1 към 4. Това съотношение прави търговията ми обоснована с близък стоп и далечен таргет.

В подкрепа на прогнозата са и очакванията ми за намаляване на риск апетита през следващите месеци, което може да доведе до разпродажби на рискови активи, какъвто е и новозеландският долар спрямо еврото.

Спусък за такива разпродажби може да бъде евентуална война в Сирия, което би накарало инвеститорите да търсят по-сигурни активи. От друга страна, управителят на централната банка на Нова Зеландия наскоро изказа мнение, че новозеландският долар е силно надценен, което пречи на икономиката на страната.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.