Азиатските индекс се повишиха, доближавайки се до близо четиримесечния си връх преди решението на Фед днес относно това дали ще стартира ограничаването на стимулите в размер на 85 млрд. долара на месец.

От началото на годината японският Topix е нараснал с 37% до вчера, което го прави най-повишилия се индекс сред развитите пазари. Причината – надеждите, че новият министър-председател на страната ще съумее да се справи с дефлацията, благодарение на безпрецедентната парична политика, предприета от централната банка.

Вчера японският индекс добави 1.1% към стойността си при силни търгувани обеми с 38% над средните за последния месец.

Индексът MSCI Asia Pacific, следящ представянето в азиатския регион, се повиши с 0.4% до 138.65 пункта. Фючърсите на широкия индекс Standard & Poor’s 500 добавиха 0.1% към стойността си.

Някои от азиатските индекси отбелязаха спадове в очакването на решението на FOMC, като тайванският основен индекс загуби 0.3% от стойността си, докато шанхайският се понижи с 0.2%.

Азиатските пазари се представят значително по-зле от американските и останалите развити пазари от началото на годината, като ръстът с 6.8% на индекса MSCI Asia Pacific е далеч зад 20-те процента за широкия щатски индекс S&P 500.

В основата на това изоставане са опасенията, че свиването на стимулите за щатската икономика ще засегне особено силно развиващите се икономики, както и притесненията за забавянето на ръста на Китай.

Азиатските акции се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 13.5 към вчерашна дата, на фона на 14.2 за компаниите от Stoxx Europe 600 и 15.4 за компаниите от S&P 500.

„Каквото и да е решението относно стимулите за щатската икономика - независимо дали те ще бъдат запазени или намалени с 5 или 10 млрд. долара ще има силно въздействие на пазара“, според Ник Мароутсос от Kapstream Capital, цитиран от Bloomberg.

“Това, което е сигурно, че най-вероятно ще имаме много постепенно изтегляне на стимулите, което според нас е позитивно за акциите и индексите“, допълва още специалистът.

Златото и среброто продължават да са големите губещи от очакванията за свиване на стимулите. Жълтият метал поевтиня под ключовата граница от 1 300 долара до шестседмичен минимум, като се търгува при нива от 1 297 долара за унция с незабавна доставка.

Цената на среброто също се понижи значително и металът се разменя при нива от 21.43 долара за унция.