Група деца в Гърция, играещи в изоставена сграда в Янина (в северозападната част на страната), откриха неочаквано съкровище: 43 000 евро на дребни банкноти, които осемдесетгодишен скрил в сградата, надявайки се да спаси спестяванията си от кризата, съобщи полицейски източник, цитиран от „Франс прес“ заяви в понеделник.

Парите били скрити в чанта, на която десетгодишните деца попаднали случайно, играейки в изоставената сграда, съобщи полицията, потвърждавайки съобщенията в медиите.

Според агенция АНА съседите се обадили в полицията, след като видели учениците да играят с банкнотите и дори да късат някои от тях.

Вижте още: Бездомник намери чанта с 68 хиляди долара и я върна

Властите от своя страна тръгнали по следите на съкровището и установили, че то принадлежи на пенсионираният 83-годишен собственик на сградата, който имал неблагоразумието да скрие там спестяванията си, изтеглени от банката преди три години от страх от колапс на финансовата система, ударена от кризата.

Самият той не можеше да си спомни точната сума, но смята, че тя е от 50 до 70 хиляди евро.

Икономическата криза, която удари Гърция през 2010 г. и продължава и досега, накара много гърци да поставят своите спестявания далеч, далеч от банките в страната, чрез прехвърлянето им в чужбина или пазейки ги у дома. Продажбите на сейфове значително се повишиха от началото на кризата.