Управляващият директор и заместник главен изпълнителен директор на гръцката Piraeus Bank заяви в интервю за CNBC, че лошите кредити на банката продължават да нарастват и че банката ще трябва да задели допълнителни провизии за загуби през настоящото тримесечие.

"Ако сме честни, ситуацията остава, неприятна. Все още виждаме ден след ден, месец след месец, тримесечие след тримесечие натрупването на нови лоши кредити" казва Антимос Томопулос пред CNBC.

"Оптимистичното в случая е, че този процес изглежда отшумява. В момента се намираме в четвърто поредно тримесечие, в което темпът на растеж на новите лоши кредите се забавя," добавя той.

Според Томопулос необслужваните кредити, които са близо или вече са в просрочие от над 90 дни, нарастват с темп от около 100 базисни пункта на тримесечие, въпреки че това е подобрение в сравнение с около 300 базисни пункта преди три или четири тримесечия.

В резултат на това втората най-голяма банка в Гърция ще трябва да задели допълнителни провизии за покриване на загубите през ноември. Според Томопулос провизиите ще възлязат на около 20 до 25% от общия кредитен портфейл на банката.

В отчета си за полугодието, публикуван през август, Piraeus съобщи, че делът на кредитите на банката, които са просрочени с над 90 дни, възлиза на 30%.

Томопулос отрече, че тези лоши кредити са в резултат на редицата придобивания, които банката извърши по-рано през годината, когато купи гръцките депозити на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenic Bank.