Eurobank ще бъде национализирана, а Piraeus bank ще се справи сама и ще остане частна, пише "Ведомости".

Eurobank, която заема четвърто място по активи сред гръцките банки, се отказа от плановете да привлече капитал от частни инвеститори. Цялата необходима сума от 5.8 млрд. евро ще й бъде предоставена от Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF), след което банката ще бъде национализирана.

Четирите най-големи гръцки банки – Националната банка на Гърция (NBG), Eurobank, Alpha Bank и Piraeus bank - трябва да привлекат капитал в размер на 27.5 млрд. евро, посочва БГНЕС.

За целта в HFSF са резервирани 50 млрд. евро – това са пари на тройката международни кредитори, част от помощта, която Гърция получи през 2012 г. Но 10% от необходимия капитал банките трябва да привлекат сами от частни инвеститори. Това е условието за достъп до парите на тройката. Иначе банките преминават под държавен контрол.

В началото на април гръцките власти замразиха сливането на Eurobank с NBG. ЕС и МВФ се опасяваха от размерите на обединената банка. Това не само, че щеше да бъде най-голямата банка в Гърция, но и в цяла Югоизточна Европа.

Нейните активи щяха да надхвърлят 170 млрд. евро. Eurobank притежава Българската пощенска банка, а NBG – Обединена българска банка.

Втората по активи в Гърция - Piraeus bank, намери пари и избегна преминаването под държавен контрол. Тя се съгласи да купи гръцкото дъщерно дружество на Banco Comercial Portugues - Millennium bank.

Piraeus bank ще плати за Millennium bank 1 милион евро, а португалската банка обещава да купи новите акции на Piraeus bank на стойност 400 млн. евро. Още 170 млн. евро Piraeus bank ще получи от Societe Generale, чиято гръцка дъщерна банка Geniki тя купи през есента на 2012 г. също за 1 млн. евро.

Piraeus bank се нуждае от допълнителен капитал в размер на 733 млн. евро. Отчитайки, че акционерите вече са одобрили емитирането на конвертируеми облигации на стойност 2 млрд. евро, Piraeus bank не е заплашена да премине в държавни ръце.

Но по облигациите трябва да се плащат 7% доходност, а банката иска да избегне това и възнамерява да привлече необходимите й 733 млн. евро за сметка на емитиране на акции. "Вече събрахме 570 млн. евро. Интерес имат както гръцки, така и чужди инвеститори. Смятам, че ще успеем", каза председателят на борда на директорите на Piraeus bank Махалис Салас.

Акционерите на Piraeus bank вече одобриха емитирането на новите акции.