Доларът падна до осеммесечно дъно спрямо еврото, след като частичната блокада на администрацията на САЩ продължи, засилвайки опасенията, че ще забави икономическия растеж и ще отложи ограничаването на паричните стимули от страна на Федералния резерв.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на щатския долар спрямо 10 водещи световни валути, падна до най-ниското си ниво от две седмици, след като председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър съобщи за липсата на напредък по разрешаването на споровете около бюджета, след като лидерите на конгреса се срещнаха с Барак Обама.

Щатските законодатели трябва да постигнат споразумение за вдигането на тавана на дълга, за да може страната да избегне фалит след 17 октомври. Търсенето на еврото нарасна преди очакваните днес данни, които, според прогнозите, ще покажат ръст на продажбите на дребно в еврозоната за август. Йената поевтиня, след като азиатските борсови индекси скочиха.

Доларът се обезцени с 0.2% до 1.3608 долара за евро, след като преди това бе достигнал нивото от 1.3623 – най-ниското от 4 февруари насам. Доларът поскъпна с 0.3% до 97.63 йени за долар, след като бе изгуби 0.9% спрямо японската валута за последните два дни. Йената поевтиня с 0.5% до 132.85 йени за евро.

Доларовият индекс на Bloomberg остана почти без промяна на ниво от 1,008.03, след като преди това бе паднал до най-ниската си стойност от 19 септември.

Лихвите по щатските 10-годишни държавни облигации бяха на ниво от 2.62%, след като достигнаха седемседмично дъно от 2.59% на 30 септември. Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.4%.

Президентът на подразделението на Федералния Резерв на САЩ в Бостън Ерик Розенгрен, който е поддръжник на рекордните икономически стимули, обяви вчера, че през миналия месец централната банка се е въздържала от ограничаването на количеството изкупувани държавни облигации, тъй като икономическият растеж е бил по-малък от очакваното и е представлявал заплаха за икономическите перспективи на страната.

Американците вероятно са подали повече молби за помощи при безработица през миналата семдица, според прогнозите на икономисти, преди очакваните днес официални данни. Молбите за помощи при безработица нараснаха с 10,000 до 315 000 за седмицата, приключила на 28 септември, показва проучване на Bloomberg сред икономисти.

Индексът за непроизводствената сфера на Института по управление на доставките в САЩ е паднал до 57 пункта през септември, в сравнение с 58.6 пункта месец по-рано, според очакванията. Стойност над 50 е индикатор за ръст.

Министерството на труда на САЩ няма да публикува традиционните данни за неселскостопанската заетост утре, ако администрацията остане блокирана, според Бюрото по трудова статистика.

Икономистите очаква днешните данни да покажат, че продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с 0.2% през август след повишение от 0.1% в предходния месец.

Търсенетео на йената е паднало, след като японските инвеститори са купили чуждестранни облигации за 672.1 млрд. йени (6.9 млрд. долара) през седмицата, приключила на 27 септември, според данни на Министерството на финансите на Япония.

Инвеститорите търсят по-висока доходност, тъй като Централната банка на Япония сваля лихвите с изкупуваните от нея облигации за 7 трлн. йени месечно в опит да се бори в дефлацията.