Възстановяването на пазара на офис площи в София продължи в третото тримесечие на 2013 г. с наемането на общо 20 300 кв. м - това е ръст от 44% спрямо предходното тримесечие и 13.4% повече от отдадените през същия период на 2012 г.

Това показва редовното проучване на компанията за недвижими имоти Forton, партньор за България и Македония на международната консултантска фирма Cushman & Wakefield.

Офис пазарът печели от това, че България привлича компании, които установяват или разширяват центрове за обслужване на клиенти и бизнес процеси в европейски мащаб. Секторите на информационните технологии и аутсорсинг допринесоха в най-голяма степен за растежа с 62% от обема на наетите площи през тримесечието.

Експанзията доминираше значително над преместванията – по данни на Фортън 83% от обема наети площи се дължи на растеж на бизнеса.

„Компаниите се възползват от ниските разходи за дейността – труд, данъци и цена на недвижими имоти. Бизнесът им расте и те наемат нов персонал. Търсенето става все по-трудно, тъй като през последните години процентът на имоти в строеж прогресивно намаля.

Активността на пазара доведе до значително намаление в процента незаети площи и до „събуждане” на инвестиционната активност“, обобщава Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

В периода от началото на юли до края на септември не бяха завършени съществени клас А и В офис проекти. В резултат на тенденциите за спад на строителството и ръст на усвояването на офиси незаетите площи намаляват за трето поред тримесечие и вече са 30.1% (при 31.1% през второто тримесечие).

Десетте водещи офис проекта продължават да привличат основната част от наемателите. Свободните площи в тях намаляха с 1.1 процентни пункта и достигат 12.6 на сто.

„Още няколко сделки със съществен размер се подготвят в момента. Ако приключат с успех до края на годината, то усвоените площи през 2013 г. може да надхвърлят 100 хил. кв. м“, казва Михаела Лашова. През 2012 г. Forton отчете усвоени 96 500 кв. м.

В отговор на тези тенденции за първи път от 2010 г. насам строителните предприемачи отново се активизират. Нови 15 хил. кв. м бяха добавени към площите в строеж през тримесечието. „До края на 2014 г. очакваме въвеждане в експлоатация на само два значителни проекта – това са офис частта на „България мол“ и „Капитал форт“. Инвеститорите го знаят и вече планират действията си за следващия етап”, казва Лашова.

Наемите остават стабилни за поредно тримесечие на ниво 12.5 евро на квадратен метър на месец в центъра на града и между 9 и 12 евро в широкия център, по основни булеварди и в установени бизнес райони в кварталите.

„Очакванията ни за недостиг на големи и качествени площи се потвърждават. В сградите, които напреднаха достатъчно в отдаването под наем, наемодателите опитват по-високи наемни нива, особено когато отдават по-малки по размер помещения. От друга страна, наемателите започват да обръщат повече внимание на проектите, разположени извън коридора на бул. „Цариградско шосе“, например летището и бул. „България“, казва Михаела Лашова.

„Някои собственици на офиси са окуражени да предлагат по-високи наеми, което е оправдано от липсата на интересно ново предлагане през следващите 6 месеца. В същото време на пазара все още има готови сгради с относително висок процент свободни площи, които носят равновесие на пазара.

Затова очакваме стабилни наемни нива в последното тримесечие на 2013 г. и умерен ръст в началото на следващата“, коментира Михаела Лашова.