Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Groep NV е подала заявление да продаде акции на свое щатско подразделение за над 900 млн. долара, информира Bloomberg.

Компанията майка планира да продаде 30 млн. акции чрез вторично предлагане на книжа на ING U.S. Inc. От продажбата ще бъдат набрани около 937 млн. долара във основа на цената на затваряне на книжата на 18 октомври от 31.23 долара. При първичното публично предлагане на акции през май книжата на компанията се продаваха на цена от 19.50 долара за брой.

Цената на акциите на ING U.S., която ще бъде преименувана на Voya Financial, скочи след като по-високите лихви по облигациите доведоха до ръст в цената на акциите на животозастрахователите.

Вторичното предлагане на акции ще намали дела на холандската компания на 60% от около 71% в момента. Емисията се организира от Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. и and Bank of America Corp.

ING, която набра около 1.27 млрд. долара от IPO на ING US през май, разпродава активи като част от условията за получените спасителни средства през 2008 г.

ING Groep постигна споразумение с европейските регулаторни органи да продаде поне 25% от щатското си подразделение до края на 2013 г., повече от 50% до края на 2014 г. и останалата част до кря на 2016 г. Компанията разполага с време до края на 2018 г., за да излезе напълно от застрахователния пазар.