Фотографът Джими Нелсън обича да пътува по света и да научава нови неща. В своя проект „Преди да са изчезнали“, фотографът пътува сред далечни народи, някои живеещи сред отдалечени и сурови райони. Общото между всички тях е, че те са малобройни, пазят специфични традиции и носят историята на рода си, отдавна забравена за света:
Азаро от източните гори

Членовете на това племе покриват с кал цялото си тяло с изключение на главата, на която носят необикновени каменни маски, традиционно украсени с различни елементи, като например много къси или много дълги уши, рогата или огромна устата

Според легендата, калните хора претърпели поражение от вражеско племе и били принудени да бягат в реката Азаро. Те изчакали залез слънце, за да се опитат да се измъкнат от нея. Враговете им видели тъмните им фигури, които излизали на бреговете на реката, целите в кал, и си помислили, че ги нападат духове.

Чукчи

Този древен народ обитава на полуостров Чукотка. За разлика от други местни народи в Сибир, руските сили не са успели да ги претопят. Но тяхната култура и традиции били силно засегнати по време на съветския период.

Традиционните теми на чукотската култура са пейзажите и сцените от всекидневния живот - лов, паша на елени и дивата природа на Чукотка.

Поради суровия климат и трудностите на живота в тундрата, гостоприемството и щедростта са високо ценени сред чукчите. Те вярват, че всичко в този свят има душа. Традиционният начин на живот все още е запазен, но се обновява постоянно.

Горока

Коренното население на втория по големина остров в света Нова Гвинея е едно от най-разнородните по света.

Суровата природа и исторически междуплеменни война довели до унищожаване на растителността и поява на различни езици. Няколко различни племена са разпръснати по високо плато.

Те водят суров живот в своите високите планински села, изхранват се с лов, а семейните връзки са високо ценени.

Химба

Древно племе на високи, слаби и величествени овчари, те живеят в разпръснати с почти непроменен начин на живот от столетия. Структурата на племето им помага да живеят в едно от най-суровите местообитания на планетата.

Хули

Смята се, че те са първите жители на Папуа - Нова Гвинея, мигрирали към острова повече от 45 000 години. Днес те са повече от 3 милиона души.

Някои от тези общности в продължение на хиляди години са в непрекъснат племенен конфликт със съседите си.

Те рисуват лицата си в жълто, червено и бяло, и правят красиви перуки от собствената си коса, за да уплашат врага. Брадва с кука завършва тази страшна картина.

Калам

Още едно племе от Нова Гвинея, калам носи шапки, украсени с пера (какаду, папагали и райски птици). Малки кръгли раковини , висящи от една дупка в носа, и райска птица пера допълват необикновените им костюми.

Тези племена живеят от лов (мъжетр) и събирачество и селското стопанство (жените).

Казахи

Потомците на тюркски, монголски и индоирански племена и хуните, които са населявали територията между Сибир и Черно море, са полуномади, които скитат със своите стада в планините и долините на Западна Монголия от ХIХ век.

Много семейства в Казахстан е все още на няколко пъти в годината, се движат от място на място със своите стада. Те разпъват лятната си юрта, богато украсена с бродерия, филц и плетива, а през зимата се завръщат в топлата зимна юрта.

Опитомяването на соколи е едно от уменията, което казахите са успели да се запазят през всички тези години.

Маори

Дългата и интересна история на маорите може да бъде проследена обратно до XIII век и митичната им родината в Източна Полинезия. Заради дългите векове на изолация маори създават свое изкуство, отделен език и уникална митология.