Въпреки забавящия се темп на икономически растеж в Азия, континентът може да се похвали с най-голям брой нови милиардери в световен мащаб през 2013 г., което е в рязък контраст с Европа – единственият регион, в който броят на милиардерите намалява.

Милиардерите в Азия са се увеличили с 18 до 508 през 2013 г., а тяхното общо състояние се е увеличило с 13% до 1.19 трлн. долара, според проучване на Wealth-X и UBS.

В същото време броят на милиардерите в Европа е намалял с 29 души до 766. Тяхното общо състояние обаче е нараснало с 3.7% до 2.12 трлн. долара.

"Азия е регионът, който предизвиква тектонските размествания по отношение на богатството. Общото състояние на милиардерите в Азия нараства по-бързо, от който и да било друг регион", се казва в доклада.

Общо броят на милиардерите по света възлиза на 2 170, а тяхното общо богатство е нараснало с 5.3% на годишна база до 6.5 трлн. долара. Средното стойност на състоянието на милиардерите възлиза на 3 млрд. долара.

И докато Азия е мястото, където броят на милиардерите расте най-бързо, САЩ си остава световната столица на милиардерите, с 515 души, които разполагат с десетцифрено състояние. Техния брой е повече от три пъти по-голям в сравнение с Китай, където милиардерите са 157.

След САЩ и Китай страните, които могат да се похвалят с най-много милиардери, са Германия, Великобритания и Русия, които се нареждат на трето, четвърто и пето място, респективно.

Докладът, който също така разглежда профилите на най-богатите хора в света, показва, че 87% от милиардерите са мъже. Също така 86% от всички милиардери имат брак.

По отношение техните активи, милиардерите притежават средно по четири жилища, като всяко от тях струва близо 20 млн. долара. Най-често срещаната луксозна придобивка на милиардерите са яхтите, като след тях се нареждат частните самолети и предметите на изкуството.

Милиардерите се движат в тесни кръгове и в доклада също така се разглежда как би могъл да изглежда социалният календар на супер богатите.

Събитията в него варират от Световния икономически форум в Давос през януари до филмовия фестивал в Кан през май и конните надбягвания в Мелбърн през ноември.

"Мнозина от тази група на световния елит се събира всяка година на най-ексклузивните събития, които обикновено са известни със своя блясък, екстравагантност, политическа значимост или с всяко от тези три неша," се казва в доклада.

"Времето и мястото рядко са пречка за милиардерите по света. Много от тях разполагат с по един или два частни самолета, суперяхта или друг удобен начин на транспорт, да не говорим, че имат по няколко жилища в цял свят. В резултат на това милиардерите пътуват доста когато социалният им календар е натоварен."