Само в разстояние на 12 месеца в страната са започнали дейност нови 51 дружества, специализирани в даването на бързи заеми. Така в края на септември бройката нараства до 169 компании.

Бизнесът обаче става все по-труден

Въпреки навлизането на нови и то големи играчи на пазара, бизнесът с бързите кредити става все по-труден. Вземанията на компаниите вече четвърта година са под 2 млрд. лв., а домакинствата стават все по-внимателни при тегленето на подобни кредити, сочат данни на централната ни банка.

Ако към 30 септември домакинствата в страната са имали 1.53 млрд. лв. кредити, година по-късно те са 1.45 млрд. лв., а по последни данни те намаляват до 1.39 млрд. лв.

Високите лихви на част от играчите и честите измами в сектора успяха да отблъснат част от желаещите за бърз кеш. Данните на БНБ пък сочат, че за последните 4.5 години вземанията отчитат спад от над 34%.

Необслужените заеми с нова рекордна стойност

Само за 48 месеца необслужените кредити в сектора на бързите заеми нарастват от 11% към 30 септември 2009 г. на 15.96 и 18.63 на сто за следващите две години и 23.77 на сто към 30 септември 2012 г.

Към края на третото тримесечие на 2013 г. показателят бележи нова рекордна стойност – 31.23%, като едва за втори път прехвърля 30% (след 31 март 2013 г.).

Какво да очакваме от сектора?

Необходимост от бързи заеми винаги ще има. Част от компаниите осигуряват кредити до 200 или до 400 лв. и в случай, че сте коректен платен, могат да увеличат неговата стойност при повторната ви нужда от бърз кеш.

Необходимо е обаче всеки желаещ да вземе подобен кредит да бъде по-внимателен, защото част от опериращите компании на пазара предлагат условия, които едва ли са по всеки джоб.

Основните въпроси, които всеки трябва да си зададе - в случай, че прибегне до подобен кредит, са каква сума ще трябва да върна, колко ще е месечната вноска и какво ще се случи, в случай, че не мога да погася една или няколко вноски.

А защото не и още един въпрос – мога ли да взема заем от банка или приятел, за да избегна компаниите за бързи кредити?