С бюджет в размер на 1 421 340 000 лв. ще разполага Столична община през 2014 г., което е с 230 млн. лв. повече от бюджета за настоящата година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Увеличението се дължи на привлечените и осигурени европейски средства, отбеляза кметът. По думите й, не се предвижда промяна в размера на местните данъци и на таксата за битови отпадъци.

За подобряване на градската среда са предвидени близо 700 млн. лв., което е с над 30% повече от инвестираните през тази година средства, подчерта Йорданка Фандъкова, според която 2013 г. е била посветена на „осъществяване на процедури и проектиране”.

През 2014 г. са заложени „напълно подготвени за финансиране проекти и направени тръжни и очуждителни процедури”. Изграждането на повечето обекти ще започне през идната пролет, посочи кметът, цитирана от bTV.

Тя обясни, че най-много средства в Капиталовата програма са от оперативните програми – 67%. Това са с близо 188 млн. лв. повече от средствата за предходната година. „Столичната община е заложила за 2014 г. мащабна инвестиционна и строителна програма”, обяви Фандъкова.

По думите й за първи път през последните години метрото няма да бъде единствен голям обект, който ще се изпълнява. „Заедно с метрото е предвидено изпълнението на мащабна програма за реконструкция, изграждане и разширение на улици и булеварди.

Ще се обновяват пътища в почти всички части на града - изграждане на ул. „Обиколна" в ж.к. „Дружба", реконструкция на „Опълченска", разширение на бул. „Тодор Каблешков", основни ремонти по бул. „Ботевградско шосе", бул. „Цариградско шосе", рехабилитация на бул. „Сливница", рехабилитация на бул. „Никола Мушанов в ж. к. „Овча купел", изреди Фандъкова.

Тя съобщи, че през следващата година се планират ремонти на вътрешнокварталните улици, строителство на детски градини, обновяване на зелените площи в кварталите, както и на паркове и градини.

Музеят за история на София също ще бъде завършен през идната година. Предвижда се и изграждането на 75 км нова канализация. Фандъкова обяви, че през следващите седмици се очаква да пристигнат новите трамваи, тролейбуси и метровлакове.