"Черен понеделник" или "черен петък" - това не са само красиви клишета, които обичат да използват икономистите. Икономическата история може, ако не да предотврати нова криза, поне да минимизира нейните последици. Черните дни в седмицата се прочуват благодарение на драматичните сривове и колапси, пише БГНЕС.

"Черен петък"

Първият ден от седмицата, който е бил украсен в черен цвят по икономически причини, е петък 24 септември 1869. Пусковият механизъм на кризата е задействан от американската хазна, която започва да разпродава злато. Курсът на метала спада с 30%.

Впрочем чиновниците не са имали друг изход. Няколко седмици преди "черния петък" директорите на железопътната компания Erie Railroad Джей Гулд и Джеймс Фиск започват да изкупуват злато, разчитайки, че общият растеж на цените на пазара ще доведе и до ръст на цената на зърното, а следователно и повишаване на търсенето на транспорт за това зърно. Гулд е изхарчил за аферата около 7 милиона долара, в първия ден то е поскъпнало с 40%. В края на септември цената му вече е скочила с 65%. Сривът за дълго време подкопава доверието в Нюйоркската фондова борса.

"Черен понеделник"

Най-известният "черен понеделник" се случва на 19 октомври 1987, когато дневният срив на пазара достига историческия максимум. Индустриалният индекс Dow Jones се свива с почти една четвърт – с 22,6%, а общите загуби достигат над 1 трилион долара. Кризата бързо се прехвърля и в други страни – Австралия, Великобритания, Канада и Хонконг.

Този ден беше оцветен в черен цвят не само от инвеститорите, загубили пари, но и от икономистите, вярващи преди това в рационалното поведение на участниците на пазара. Видими причини за спада на пазарите в този ден нямаше. Учените до ден-днешен не могат да обяснят, защото се е случил този крах, едно от най-популярните обяснения – грешка в компютърната програма.

"Черен вторник"

"Черният вторник" също се е случил през октомври, но няколко десетилетия по-рано. Става дума за вторник 29 октомври 1929 – дъното, когато светът беше обхванат от Великата депресия. Индексът Dow Jones се понижи с 23%, икономиката на САЩ загуби 100 милиарда долара и за десет години се потопи в криза.

Впрочем "черните дни" невинаги означават упадък за икономиката. Например, "черният" петък в САЩ – това е един от най-добрите дни за американските търговци. Така се нарича първият петък след Деня на благодарността, с който започва традиционния сезон на коледните разпродажби.