Ръстът на световните пазари прави все по-трудно за инвеститорите да откриват стойност в акциите. Според глобални стратези от Citi обаче има още няколко направления, в които инвеститорите могат да открият добра стойност.

„Ръстът доведе до намаляване на спреда между оценките на активите на различните пазари до най-ниски нива от десетилетие. Добра стойност се намира все по-трудно на световните пазари“, се казва в анализа на Citi.

Има седем направления, в които инвеститорите все още могат да намерят добри предложения. Това са развиващите се пазари (Азия); Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEEMEA); Южна Америка; Великобритания; глобалният финансов сектор; глобалният енергиен сектор; най-големите по пазарна капитализация 50 компании в света.

„Идеята ни за тези пазари е базирана на дисконта на съотношението им цена-печалба спрямо това на световните пазари“, обясняват от Citi.

За да докажат, че това не са просто „капани на стойността“ (пазари, които изглеждат подценени, но могат да загубят значителна част от стойността си) от банката поставят тези активи на три теста. На първо място - историческото представяне на съотношението РЕ, след което гледат други финансови показатели и оценки, ръста на дивидентите и стабилността на паричните потоци.

В класацията на седемте направления с най-добри перспективи са финансовите компании, развиващите се пазари на Азия и пазарите от Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка (CEEMEA).

„Финансовият сектор преминава всички тестове относно оценките и е с добър фундамент за печалби и ръст на дивидентите“, смятат от банката.

Извън финансовите компании развиващите се пазари в Азия и Европа също преминават тестовете.

Регионът ССЕМЕА, където попада и родният пазар, се представя изключително добре по отношение на оценката, но относително слабо по отношение на момента за печалбите и паричните потоци, което донякъде го прави малко по-малко атрактивен, сочи анализ на щатската финансова институция.

Следващ в класацията е пазарът на Великобритания, който, макар и да не изглежда евтин в сравнение с историческото РЕ, се представя добре по останалите показатели. Той също така се радва на добър ръст в дивидентите на акция.