Инвестирайте разумно. Това е посланието на премиера Пламен Орешарски към бизнеса за новата 2014 г. Вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари, заяви министър-председателят в интервю за в. "Стандарт".

Орешарски допълни, че запазва умерен оптимизъм за развитието на икономиката през следващата година:

„Има всички предпоставки през 2014 г. да се усети известно стопанско оживление. Но да не забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест - да запазим умерен оптимизъм. Защото бавното възстановяване на инвестициите има в основата си два фактора - обективен и субективен“, каза още той. „Обективният е влошената външна среда, а субективният е водената икономическа и финансова политика в периода от 2009 до средата на тази година. Към тях може да добавим и нов - стремежа на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна“, каза Орешарски.

„Правим усилия да разширим възможностите за експорт към трети страни, като разширим търговските представителства извън европейските държави. Очаквам експортът и инвестициите да са водещи в прогнозирания икономически растеж, колкото и скромен като цифра да е той“, допълни премиерът.

На въпрос за банковата реформа, Орешарски отговори: „Стабилността на банковата система беше тествана и издържа във времето. Спомнете си как в 2008 и 2009 година прогнозирах, че не ни заплашва финансова криза, каквато наблюдаваме в САЩ и някои стари европейски страни. Тогава също имаше различни слухове, но е факт, че ние останахме между по-малкото европейски страни, които не похарчиха нито лев публични фондове за спасяване или капитализиране на банки“.

По думите на Орешарски правителството на практика е изпълнило обещанията си за социална реформа и през следващата година ще се съсредоточи върху демографската криза в страната и политиките за насърчаване на раждаемостта. На въпрос ще бъде ли върнато семейното подоходно облагане, Орешарски отговори:

„Въвеждането на система, при която платеният данък върху минималната работна заплата се връща на данъкоплатците, обезсмисля всякакви по-нататъшни данъчни преференции. След като целият платен данък върху най-малките доходи се връща, какво още да върнем на нискодоходните данъкоплатци. Те получават детски добавки - еквивалент на отрицателен данък. Така ангажиментът от програмата практически е изпълнен, доколкото семейното подоходно облагане се разглежда в пряка връзка с облекчаване на ниските доходи“.