Екшън план 16/16, съдържащ 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, предвижда създаване на отделно министерство на енергетиката в България. Документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои, съобщава "Монитор", позовавайки се на осведомени изтоичници. След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия.

Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната енергийна стратегия.

Първата от мерките предвиждала отделянето на енергетиката в отделно министерство. Според запознати вече дори била ясна бройката на заместник министрите.Те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият – за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за рестарт на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените от сегашния разходоориентиран. Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на енергия у нас трябва да се либерализира напълно. Това означава, че вече и домакинствата у нас ще могат сами да си избират доставчика на ток.

Ускоряване на изграждането на енергийната борса също било сред набелязаните мерки.

"Монитор" също съобщава за сериозни промени, свързани с държавните енергийни компании, но според изданието БЕХ няма да бъде закриван, каквито мераци имат някои, смятат запознати. Още повече че в момента компанията е акционер в ключови проекти като "Южен поток" и изграждането на българо-гръцката газова връзка, които са в процес на реализация.

Ще бъдат създадени обаче три нови компании. Едната щяла да бъде електроенергийна и в нея да се включат НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" и държавните мини. Към нея можело да бъде прехвърлен и делът на НЕК в американската "Контур Глобул Марица-изток 3". Той е 27%. Засега е останал отворен въпросът за проектната компания за 7-и блок ­ "АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности", която е собственост на АЕЦ "Козлодуй".

Втората компания, за чието обособяване се говори е хидроенергийна. Към нея можело да минат ВЕЦ-овете на НЕК, каскадите и всички язовири. В момента големите язовири у нас, които се ползват за производството на ток са собственост на дъщерна компания на НЕК. Към третата холдингова компания, която щяла да е газова, щели да влизат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".